Dark Mode On / Off

Ongewoon groot aantal motmuggen

Motmuggen en fruitvliegjes veroorzaken overlast

Volgens het plaagdiermanagement NVPB is er de laatste tijd een ongewoon groot aantal motmuggen waargenomen. De op een fruitvliegje lijkende motmug, is vooral in het midden en westen van ons land in veel woningen en gebouwen aanwezig. Op zich kan het hele kleine dichtbehaarde vlindertje geen kwaad en steekt ook niet, maar omdat een motmug zijn tijd meestal doorbrengt op composthopen en op rottend organisch afval, kan hierdoor wel een besmetting worden overgebracht. De motmug is een slechte vlieger en bijzonder klein, zo’n 2 tot 6 mm. Meestal zie je ze zitten op muren en vliegen ze met z’n allen tegelijk op een lichtplek af.

De motmuggen moeten wel worden bestreden omdat deze zich voeden met schimmels en bacteriën. Nu ze steeds vaker ook in woningen aanwezig zijn, is de kans groot dat ze daar de resten achterlaten.

Dat de motmuggen zich zo snel en in zo grote getale hebben voortgeplant komt waarschijnlijk door de afgelopen zomer. De warmte in het begin en de natte tijd erna waren voor d4e motmuggen goede tijden. Hevige regenval kan ertoe leiden dat het water in de riolering hoog komt te staan. De motmug is dan in staat om eitjes te leggen in de afvoeren van de wc, de gootsteen of in de kruipruimte. Wie in zijn woning een groot aantal motmuggen waarneemt wordt geadviseerd om de broedplaats op te sporen en goed schoon te maken.

Bron: AD
Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen