Dark Mode On / Off

Schoorsteenbrand – beter voorkomen dan genezen!

Schoorsteenbrand | Weet wat je moet doen.

Als de temperatuur buiten daalt, wordt in veel huiskamers de haard weer aangestoken. Wat is er immers gezelliger dan ‘s avonds bij een knapperend haardvuur te zitten als het buiten koud is? Denk er alleen wel aan de schoorsteen te (laten) vegen, zodat een gezellig avondje niet ruw wordt verstoord door een schoorsteenbrand. En mocht er onverhoopt een schoorsteenbrand uitbreken, dan is het handig om te weten wat u moet doen.

Wat te doen bij een schoorsteenbrand

Vanaf de straat is een schoorsteenbrand meestal duidelijk te zien, maar u merkt het ook in huis door een loeiend lawaai in het rookkanaal. Doof snel het vuur met zand of soda, zodra u dit hoort. Sluit daarna direct de schoorsteenklep en de luchttoevoer naar de haard. Sluit bij een open haard ook de deurtjes en waarschuw de brandweer (112). Ventileer de ruimte, zodra het vuur is gedoofd in verband met koolmonoxidevorming. Blus het vuur nooit met een blusapparaat of water! Water zet namelijk uit in de vorm van stoom en levert druk op, waardoor het rookkanaal kan scheuren en zelfs een kleine explosie kan ontstaan.

We zetten de belangrijkste zaken nog eens voor u op een rijtje:

  • Vuur doven met zand of soda
  • Niet blussen met water of een (poeder)blusapparaat
  • Schoorsteenklep, luchttoevoer en evt. deurtjes sluiten
  • Brandweer waarschuwen.
  • Nooit denken: “Ik regel dit zelf wel eventjes”!
  • Ruimte ventileren

Verklein het risico op schoorsteenbrand

U kunt het risico op een schoorsteenbrand verkleinen door de schoorsteen regelmatig te laten vegen door een erkend bedrijf. Hoe vaak u dat moet doen, is afhankelijk van hoe vaak de haard wordt gebruikt. Een goede vuistregel is om in elk geval jaarlijks de schoorsteen te (laten) vegen. Deze kan dan meteen worden gecontroleerd op scheuren en lekkage. Zorg ook voor een emmer met zand of soda bij de haard, zodat u het vuur snel kunt doven wanneer dat nodig is.

Zelf uw schoorsteen vegen

Als u de schoorsteen zelf veegt, kunt u niet zien wat u doet. Het is dan belangrijk dat u op goede apparatuur kunt vertrouwen. Dat is in de eerste plaats een stalen borstel, waarmee u de schoorsteenwand kunt afschrapen. Een spiegel aan een (uitschuifbare) stok en een zaklamp zijn ook onmisbaar. Als de aangekoekte, onverbrande deeltjes erg vast zitten, heeft u een zogenaamde ramoneur nodig. Ga hier wel voorzichtig mee om, anders beschadigt u de schoorsteenwand! Vergeet ook niet een doek aan de onderkant voor de open haard te spannen. Dat bespaart u een hoop rommel in de woonkamer. Veeg altijd van boven af. Alleen als de bovenkant niet of moeilijk bereikbaar is, kunt u met speciale apparatuur van onderaf vegen.

De meest gestelde vragen:

hoe vaak moet de schoorsteen geveegd worden?

  • moet er ook geveegd worden bij gaskachels of gasgestookte c.v. ketels?
  • ben ik verzekerd tegen schoorsteenbrand?
  • waarvoor dienen schoorsteenkappen?
  • zijn er erkende schoorsteenvegers?

Hoe vaak schoorsteen vegen?

Het onderhoud van uw schoorsteen is bepaald in de bijlage van de bouwverordening. Bij gebruik van hout, kolen of olie, wanneer u de kachel of open haard als sfeerverwarming gebruikt, is een keer per jaar vegen voldoende. Bij intensief gebruik, bijvoorbeeld als hoofd- of bijverwarming, is het verstandig om het kanaal twee keer per jaar te laten vegen.

Ook vegen bij gaskachels of gasgestookte c.v.-ketels?

Bij apparaten die op gas gestookt worden, zoals gaskachels, gasgestookte c.v. ketels en (bad)geisers in moderne woningen, is er normaal gesproken geen vervuiling van het rookkanaal. Het is wel van belang dat de gasgestookte apparaten regelmatig onderhouden en afgesteld worden. Het is verstandig om jaarlijks, bijvoorbeeld tijdens het onderhoud, ook even naar het rookkanaal te laten kijken. Het is immers niet ondenkbaar dat er in het kanaal een verstopping ontstaat, bijvoorbeeld door een vogelnestje. Bij oudere types rookkanalen of schoorstenen is het verstandig om n keer per jaar te laten vegen.

Ben ik verzekerd tegen schoorsteenbrand?

U bent verzekerd wanneer er geen sprake is van achterstallig onderhoud. Bij de meeste verzekeraars moet u na een schoorsteenbrand via een rekening aan kunnen tonen dat de schoorsteen geveegd was. Sommige verzekeraars eisen dat het schoorsteenveegbedrijf is aangesloten bij de Kamer van Koophandel. Vraag informatie over de polisvoorwaarden bij uw tussenpersoon of verzekeraar.

Schoorsteenkappen?

Er bestaan verschillende kappen voor kolen, olie, gas of houtgestookte kachels.Coltkap of trekkap: bevordert de trek in uw schoorsteen, is tevens kraaienkap.Boldraadrooster: is geen kap, houdt alleen vogels uit de schoorsteen.Regenkapjes zijn verboden op afvoeren waarop een gasapparaat staat aangesloten.

Alleen kappen van Giveg- of CE-keurmerk zijn toegestaan. Een kap tegen het inregenen of om de vogels uit de schoorsteen te houden kan nooit kwaad. De prijzen van bovengenoemde kappen variren van f 30,- tot ca. f 230,-. Wanneer een schoorsteen slecht “trekt’ vormt een trekkap niet altijd de oplossing. Laat de schoorsteen liever grondig nakijken op scheuren en lekkages.

Erkende schoorsteenvegers

De “erkende” schoorsteenveger bestaat niet. Schoorsteenveger is een vrij beroep. iederen, vakbekwaam of niet, kan dit beroep uitoefenen. Er zijn bedrijven die hun diensten aan de deur aanbieden. Vaak gebruiken zij slecht gereedschap en verrichten extra werkzaamheden waar u niet om gevraagd heeft, maar daar wel veel voor moet betalen. Ga niet met deze bedrijven in zee. Schakel een bedrijf in dat is aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroon Bond (ASPB) in Amsterdam. De leden van de bond hebben een toelatingsexamen afgelegd en zijn verplicht een aansprakelijkheids verzekering af te sluiten.

Belangrijk: spreek vooraf een prijs af voor het vegen, eventueel het plaatsen van een kap, inclusief BTW en voorrijkosten. Leg deze afspraak schriftelijk vast. Spreek met de veger af dat hij alln moet doen wat u met hem afgesproken hebt. Eventuele grotere reparaties dient hij eerst met u te overleggen. Vraag om een kwitantie met daarop de werkzaamheden die verricht zijn. Een veegbeurt kost ca. f 70,- tot f 100,-.

Koolmonoxide

Koolmonoxide (CO) is dodelijk gas dat u niet kunt ruiken of proeven. Toch zijn er een aantal zaken die mogelijk op de aanwezigheid van CO kunnen duiden: het beslaan van ramen in de kamer waar wordt gestookt of het vettig worden van dubbel glas. Ook wanneer u last krijgt van branderige ogen, hoofdpijn of flauw dreigt te vallen, kan er sprake zijn van koolmonoxide. Buiten het feit dat centrale verwarmingsinstallaties, gaskachels, (bad)geisers en schoorstenen in goede staat moeten zijn, dient u altijd voor voldoende ventilatie in de woning te zorgen. Bij slecht onderhouden schoorsteenkanalen kan de brandweer, indien er koolmonoxide wordt gemeten, een stookverbod opleggen.

Bron: vrijwillige brandweer winterswijk

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.