Dark Mode On / Off

De steenmarter, niet zo erg als het doet vermoeden

De steenmarter, niet zo erg als het doet vermoeden

Steenmarter wordt steeds vaker waargenomen.

Over de steenmarter doen vaak de wildste verhalen de ronde. In de jaren zeventig was er bijna geen steenmarter meer te vinden in ons land. De laatste jaren komen ze echter weer op veel meer plaatsen voor. Met name in het oosten van ons land wordt de steenmarter steeds vaker waargenomen. Vroeger kwam de steenmarter meest voor op het platteland waar hij zich ophield in schuren en houtwallen. Tegenwoordig hoef je niet vreemd meer op te kijken als een steenmarter de garage of de zolder tot zijn domein heeft gekozen.

Op zich geeft de steenmarter geen problemen, ook niet als hij zijn plekje in de woning heeft gevonden. Normaal gesproken gebruikt hij deze, vaak kleine, donkere en warme plek alleen om overdag te slapen. Anders wordt het wanneer het vrouwtje jongen krijgt. Dan kan zich wel wat lawaai voordoen in de babykamer maar ook een vervelende bijkomstigheid kan stankoverlast zijn.

Ook kiest de steenmarter nog wel eens een plek onder de motorkap van de auto. Het is een mooi, donker en warm plekje, en hier voelt hij zich veilig. Uit speelzigheid knabbelen ze dan wel eens een kabeltje door. Wil je toch dat de steenmarter niet langer de onderhuurder van je woning is neem dan kontakt op met de gemeente.

Ga niet zelf op jacht om de steenmarter te vangen, laat staan te doden, want het beestje is beschermd. Ook wanneer deze zich ophoudt in de woning. Bovendien heeft het geen enkele zin om het dier te doden want onmiddellijk zal zijn plek worden ingenomen door een collega-steenmarter.

Ook kun je op een rustig plekje in de tuin een hoekje maken waar de steenmarter zich kan terug trekken. Met wat stoeptegels en takken kom je al een heel eind. Je weet dan zeker dat je verlost wordt van teveel muizen en ratten want dat staat op de menukaart van de steenmarter. En maakt hij geen gebruik van de aangeboden plek dan is er wellicht wel een egel of pad die het aangeboden verblijf, zeker ook zal waarderen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.