Dark Mode On / Off

Supracor leesbrilcorrectie voor ouderdomsverziendheid

Leesbril is niet meer nodig.

Supracor behandeling | Kan ouderdomsverziendheid verhelpen. Leesbril is niet meer nodig.

Bijna iedereen komt op een punt in zijn of haar leven dat de ogen achteruit gaan en een leesbril onvermijdelijk wordt. Uit onderzoek van het CBS is dan ook gebleken dat het brilgebruik vanaf het veertigste levensjaar drastisch toeneemt. Van alle vijftigjarigen in Nederland zou 80% een bril dragen, al dan niet voor lezen. Onder de zestigjarigen is dit zelfs al 95%. Daar komt nog eens bij dat 70% van alle brillen een leesbril is of multifocale glazen heeft.

Vroeg of laat moet bijna iedereen dus aan een leesbril geloven. Nu komen er, net als de afgelopen tientallen jaren is gebeurd voor bijziendheid en verziendheid, steeds meer medische oplossingen om ouderdomsverziendheid te verhelpen en een leesbril te voorkomen. Hieronder volgt een uitleg van een dergelijke behandeling: De Supracor behandeling.

Presbyopie – De ogen gaan achteruit
De lens in het oog accommodeert zodat lichtstralen precies op het netvlies vallen en men scherp ziet. Tijdens dit accommoderen wordt de lens boller, zodat het de lichtstralen sterker breken. Bij lichtstralen van dichtbij, zoals bij lezen, moet de lens sterk accommoderen.

Het vermogen om te accommoderen wordt beperkt op latere leeftijd doordat de lens minder flexibel wordt. Dit is een continu proces: Een kind van 8 jaar kan over het algemeen op 7 centimeter van het oog nog scherp zien. Bij iemand van 40 is dit al 17 centimeter, en bij een zestigjarige is dit over het algemeen 67 centimeter.

Het corrigeren van presbyopie met een leesbril
Om het gebrek aan accommodatievermogen te compenseren bevat een leesbril bolle glazen. Deze glazen breken de lichtstralen en vervullen daarmee (een deel van) de functie van een bolle, geaccommodeerde lens. De lichtstralen vallen weer op het netvlies en er kan scherp worden gezien op korte afstand.

Bifocale en multifocale glazen
Wanneer iemand al een bril draagt voor verziendheid of bijziendheid, bieden bifocale of multifocale glazen een oplossing. Bij bifocale glazen wordt in het glas een duidelijk zichtbaar leessegment opgenomen, waar het glas een bollere vorm heeft waardoor scherp kan worden gelezen.

Bij multifocale glazen verloopt de overgang tussen het lees-deel en het normale deel minder opvallend. De sterkte van de glazen neemt geleidelijk toe, van een minimale sterkte bovenin het glas tot de gewenste leesbrilsterkte onderin het glas.

De Supracor behandeling
De Supracor behandeling is een ooglaserbehandeling die in 1 behandeling de normale oogafwijking plus de leesadditie corrigeert door het hoornvlies een multifocaal profiel te geven.

Tijdens de Supracor behandeling wordt net als bij een reguliere LASIK ooglaserbehandeling een flapje gemaakt in het hoornvlies. Deze wordt opzij gelegd, waarna de diepere laag van het hoornvlies dusdanig wordt bewerkt dat de oogafwijking wordt gecorrigeerd. Hierbij wordt het hoornvlies echter multifocaal bewerkt, zodat zowel veraf als op leesafstand weer scherp wordt gezien. Op het moment is de Supracor behandeling alleen geschikt in combinatie met verziendheid. De sterkte van de bril of contactlenzen moet liggen tussen de +1 en +2.5, de leesbrilsterkte moet +2 of hoger zijn. Over het algemeen worden alleen patiënten tussen de 50 en 65 jaar behandeld. Op deze manier is de kwaliteit en het resultaat van de Supracor behandeling optimaal. In de toekomst zijn door technologische ontwikkelingen wellicht ook andere afwijkingen te behandelen.

Enkele uren na de behandeling kan al zonder probleem worden gelezen, en ook het zicht veraf is veel scherper. Het resultaat van de behandeling is blijvend. Doordat tegenwoordig zelfs het maken van de flap bij een (FemtoLASIK) ooglaserbehandeling computergestuurd gaat, is de kans op complicaties minimaal.

Conclusie – Supracor vs. Leesbril
De Supracor behandeling biedt een goede en veilige mogelijkheid om de leesbril overbodig te maken. Het is wel een persoonlijke afweging die gemaakt moet worden: Hoeveel last heb ik van mijn leesbril, en hoe vaak heb ik hem nodig? Vind ik het een behandeling waard? Is een Supracor behandeling mogelijk voor mij? Dit zijn persoonlijke afwegingen die voor een ieder anders zullen uitpakken.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen