Dark Mode On / Off

Tips bij het ontwerpen van een nieuwe keuken

Zorgt de huidige keuken in huis voor steeds meer ongemak, of is deze langzaamaan aan vervanging toe? Denk eens na over het ontwerpen van een nieuwe keuken. Tegenwoordig bieden sommige keukenzaken een online tool, waarmee je zelf aan de slag kunt gaan met het ontwerpen van de nieuwe keuken. Daarbij vind je op deze websites inspiratie; welke materialen en kleuren zijn goed met elkaar te combineren? Wat past bij de rest van het interieur binnen je woning? Een derde aspect om rekening mee te houden: de keuken prijzen. Investeren in een nieuwe keuken kan een flinke hap uit je spaargeld nemen. Vergeet echter niet dat zo’n nieuwe keuken al snel voor een verbetering van het woongenot zorgt en daarnaast invloed heeft op de woningwaarde. Het maakt dat je een deel van deze investering terug zal verdienen.

In dit artikel vind je enkele handige tips om rekening mee te houden bij het ontwerpen van een nieuwe keuken voor senioren. Het past bij het langzaamaan transformeren van je huidige huis tot een levensloopbestendige woning. Kijk bijvoorbeeld ook alvast eens naar een nieuwe badkamer.

Vermijd het gebruik van hoge keukenkasten

Een van de eerste aspecten bij het ontwerpen van een keuken voor senioren is de hoogte van zowel het aanrechtblad als de keukenkasten. Voorkom dat in het ontwerp van de nieuwe keuken meerdere hoge kasten gebruikt worden; het zal mogelijk steeds lastiger worden om bij de bovenste planken of lades hiervan te komen. Je wilt niet steeds op een wankel krukje moeten staan om iets uit de kast te kunnen pakken. Laat je door een keukenzaak adviseren over de juiste hoogte van het keukenblad.

Kies voor een carrousel in plaats van losse hoekkasten

Het op de meest logische en praktische wijze indelen van de hoeken van een keuken kan best uitdagend zijn. Vaak wordt gekozen voor een kast, welke doorloopt tot in de hoek. Wil je iets pakken wat achterin deze kast ligt, dan zal je eerst een groot aantal andere spullen uit de kast moeten pakken. Veel praktischer is het om hier te kiezen voor een carrousel, welke je 360 graden kunt draaien.

Ga voor lades in plaats van planken

In lijn met het voorgaande punt loont het om een kast voornamelijk van lades te voorzien, in plaats van losse planken te gebruiken. Naarmate je ouder wordt zal het steeds lastiger worden om gehurkt iets van achteruit de kast te pakken. Makkelijker wordt dit bij het gebruik van lades.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen