Aanvullende verzekering in veel gevallen onnodig duur.
Nederlanders betalen jaarlijks onnodig veel geld voor hun aanvullende zorgverzekering. Ruim driekwart van de consumenten is verzekerd voor aanvullende zorg waarvan helemaal geen gebruik wordt gemaakt.
Vooral 50-plussers, maar ook hoogbejaarde mannen en vrouwen, betalen maandelijks enkele tientjes voor kraampakketten en zelfs orthodontie. Dat blijkt uit onderzoek van verzekeraar FBTO. “Met name voor de aanvullende verzekering als tandarts, fysiotherapie en kraamzorg zijn consumenten vaak beter verzekerd dan ze zelf denken”, zegt FBTO-woordvoerder Bertwin Tiemersma.
“Vaak zijn zorgverzekeringen veelal voorgedefinieerde pakketten. Dan blijkt dat 75 procent van de Nederlanders is verzekerd voor producten die ze niet nodig hebben. Daar zijn we best van geschrokken. Dat is weggegooid geld.”
Zorgverzekeraars Nederland (ZV), de brancheorganisatie van alle zorgverzekeraars in Nederland, bevestigde gisteravond dat mensen zich voor aanvullende pakketten verzekeren die ze feitelijk niet nodig hebben. “Een kraampakket voor ouderen is natuurlijk onzin. Wij adviseren consumenten daarom veel nauwkeuriger naar de samenstelling van een zorgpolis te kijken. Let daarbij vooral op de persoonlijke omstandigheden. De wet maakt het tegenwoordig mogelijk om jaarlijks over te stappen”, aldus ZV-woordvoerder Maike Krommendijk.
Uit het onderzoek blijkt verder dat 60 procent van de zorgverzekerden goedkoper uit denkt te zijn indien zij het zorgpakket zelf samenstellen. De 50-plusser kijkt bij het verzekeren van de aanvullende producten niet naar de mate waarin hij er gebruik van maakt.
Zo ligt de dekking van aanvullende zorgverzekeringen hoger dan het bedrag dat wordt geclaimd. Ruim 13 procent van de 50-plussers heeft een aanvullende kraamverzekering. Jonge mensen, vooral alleenstaanden, zijn juist niet verzekerd voor zaken die zij wel graag gedekt zouden hebben zoals orthodontie. Dit staat in schril contrast met de constatering dat negen van de tien wel betaalt voor een aanvullende orthodontie verzekering maar er geen gebruik van maakt.
Bron: de telegraaf / 12-2008