Dark Mode On / Off

Vocht vasthouden

Beperk het gebruik van zout.

Vocht vasthouden in voeten en onderbenen komt meestal voor bij warm weer. Als u met de vinger op benen of enkels drukt, komt er een kuiltje in, dat niet direct verdwijnt. Vooral vrouwen met spataderen op de benen kunnen last hebben van deze klacht.

Het onvoldoende terugstromen van het bloed uit de benen richting het hart kan een oorzaak zijn. Het is belangrijk dat een arts de oorzaak vaststelt.

Voorkomen en behandelen

Uitwendig valt te denken aan zweetkuren (sauna), maar dan alleen onder controle van een arts! Milder werken droge of vochtige zoutkompressen op de aangedane lichaamsdelen, baden in zee, kruidenzitbaden (met guldenroede en hooibloemen), afgewisseld met vochtig/warme kompressen op de nierstreek.

Voedingsadvies

Wees in elk geval matig met zout, want door zout houdt uw lichaam extra vocht vast. Breng gerechten liever op smaak met kruiden en specerijen. Van de keuken- of tuinkruiden komen vooral selderij, mierikswortel en peterselie in aanmerking. Ook kruidenthee van guldenroede, rozenbottels, berkenblad, jeneverbes of peterselie is aan te raden. Al deze kruiden werken vochtafdrijvend.

Vochtafdrijvers homeopatisch

A.Vogel Solidago complex

Te gebruiken wanneer een verhoogde urine-uitscheiding gewenst is. Guldenroede (Solidago virgaurea) werkt vochtafdrijvend, ondersteunt een goede werking van nieren en blaas en zorgt voor een goede vochthuishouding.

Bron: AVogel.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.