Dark Mode On / Off

Waarom braces onmisbaar kunnen zijn voor 50-plussers

Kijken we naar tientallen jaren geleden, dan zien we dat de mens vandaag de dag gemiddeld gezien veel ouder wordt. Dat is mede te danken aan de voortdurende vooruitgang in de medische wetenschap en de technologie. Mensen hebben daardoor toegang tot een breed scala aan behandelingen waarmee ze hun gezondheid kunnen bevorderen.

Maar: natuurlijk krijg je als 50-plusser alsnog te maken met lichamelijke veranderingen waardoor je je wat beperkter kunt voelen in het dagelijks leven. Dankzij die ontwikkelingen is het echter eenvoudiger om hiermee om te gaan. Hulpmiddelen zoals een kniebrace en andere braces zorgen ervoor dat je iedere dag comfortabel kunt beleven. In dit artikel vertellen we meer over waarom braces onmisbaar kunnen zijn voor 50-plussers.

Braces bieden ondersteuning en stabiliteit waar nodig

Hoewel braces verschillende voordelen bieden, is een van de grootste voordelen toch wel de stabiliteit die je ermee krijgt. Dat is immers dé functie van een brace: ondersteuning bieden aan een bepaald lichaamsdeel. Wanneer je ouder wordt, verlies je over het algemeen wat aan kracht en spiermassa. Dit kan niet alleen het risico op vallen vergroten, maar zorgt in sommige gevallen voor een algeheel instabiel gevoel. 

Uit onderzoek van het UMC Utrecht blijkt namelijk dat zo’n 30% van de 65-plussers die zelfstandig woont eens per jaar valt. Dat aantal ligt voor 50-plussers weliswaar wat lager, maar ook deze leeftijdsgroep loopt meer risico dan jongere leeftijdsgroepen om te vallen. Met een brace heb je in zo’n geval net wat meer stabiliteit en ondersteuning om zekerder door het leven te gaan. Ze helpen bij het stabiliseren van je gewrichten waardoor de kans op vallen kleiner is.

Minder pijn door het dragen van een brace bij 50-plussers

Een andere reden om een brace te dragen, is om de pijn te verlichten van diverse klachten waar je last van kunt hebben als je wat ouder bent. Zo is de kans op het krijgen van artrose en andere gewrichtsklachten groter bij oudere volwassenen. Dit soort aandoeningen gaan vaak gepaard met diverse pijnklachten, zwellingen en stijfheid. Een brace, zoals een kniebrace of een elleboogbrace, kan de pijn in veel gevallen zodanig verlichten dat men meer pijnvrij door het leven kan gaan.

De grootste functie van de brace hierbij is om de druk op bepaalde lichaamsdelen zoals gewrichten te verlichten en de juiste uitlijning ervan te ondersteunen en te verbeteren. Dat zorgt voor minder pijn, minder zwelling en minder stijfheid en op die manier een betere kwaliteit van leven. Braces kunnen hierbij voor een korte periode, maar ook voor een langere periode worden gedragen. Het is maar net waar je zelf behoefte aan hebt en hoe je een mogelijke actieve lifestyle wil blijven onderhouden.

Pijnverlichting en herstel in het geval van een blessure

Waarbij een brace natuurlijk ook niet mag ontbreken, is bij een blessure of herstel van een operatie of revalidatie. Voor 50-plussers die een operatie hebben ondergaan of die bijvoorbeeld met sport een blessure hebben opgelopen, kan een brace goed van pas komen. Bij zo’n herstel mag je een bepaalde spier of bepaalde gewrichten een tijdje niet gebruiken. In zo’n geval kan een brace ervoor zorgen dat alles goed op de juiste plek blijft en dat de plek niet overbelast wordt. 

Uiteraard helpt een brace hierbij op het gebied van pijnverlichting en zorgt het voor een sneller herstel. Door de juiste ondersteuning te bieden, kan het genezingsproces versnellen door het gewricht of het lichaamsdeel te beschermen tegen verder letsel. Wanneer je eenmaal een blessure hebt gehad, is de kans op een zogeheten recidief groter op die bepaalde plek. Met een brace kun je dit zo veel mogelijk voorkomen.

Houding verbeteren door het dragen van een brace

Tot slot kan een brace de ideale oplossing zijn wanneer je als 50-plusser je houding wil verbeteren. Veel oudere mensen hebben last van een slechte houding, juist vaak als gevolg van verlies aan spierkracht en kracht in het algemeen. Het grote nadeel van een slechte houding is dat je niet alleen last krijgt van je nek, schouders en rug, maar dat je ook andere lichamelijke kwaaltjes krijgt. Een slechte houding kan namelijk zorgen voor ademhalingsproblemen, spijsverteringsproblemen en zelfs mentale problemen.

Met een brace zorg je ervoor dat je de juiste houding houdt wanneer je bepaalde activiteiten uitvoert. De extra steun voor je lichaam fungeert hierbij als een hulpmiddel om je houding te corrigeren, waardoor je minder belasting op je lijf hebt. Kortom: braces, zoals een kniebrace, een polsbrace of een elleboogbrace, kunnen goed van pas komen wanneer je de 50 bent gepasseerd. Naast ondersteuning en pijnverlichting is het het ideale product bij herstel en revalidatie én om je algemene houding te verbeteren.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen