Dark Mode On / Off

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten?

Waarom een aansprakelijkheidsverzekering afsluiten

Om te weten waarom het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering belangrijk is, moet je weten wat een aansprakelijkheidsverzekering is. Kort gezegd, zorgt een aansprakelijkheidsverzekering ervoor dat:

  • Schade die jij of iemand van je gezin toebrengt aan de spullen van iemand anders, wordt vergoed.
  • Ook medische kosten van letselschade die jij of iemand van je gezin veroorzaakt aan andere personen, wordt vergoed.

Dat betekent dat schade aan anderen die wordt toegebracht door jou, je partner, kinderen én uitwonende studerende kinderen, logees, huisdieren, maar ook door bijvoorbeeld de oppas of ander huishoudelijk personeel, wordt vergoed.

Waar moet je op letten bij het afsluiten van een aansprakelijkheidsverzekering

Als je een aansprakelijkheidsverzekering gaat afsluiten, is het belangrijk dat je vooraf bekijkt wie, maar ook wát er is verzekerd. Het bedrag dat maximaal wordt uitgekeerd is bij elke verzekeringsmaatschappij anders. Ook wat er precies is verzekerd en onder welke omstandigheden, is bij iedere maatschappij anders. Zo ben je met de aansprakelijkheidsverzekering van bijvoorbeeld Allianz Direct verzekerd voor een maximaal bedrag van €2.500.000. Voor schade die wordt veroorzaakt aan geleende spullen geldt een maximumbedrag van €15.000,-. In de meeste gevallen wordt door verzekeringsmaatschappijen, bij schade die je claimt via de aansprakelijkheidsverzekering, de dagwaarde uitbetaald.

Wist je dat, wanneer jij of iemand van je gezin schade heeft veroorzaakt aan spullen van een ander, diegene de schade ook zelf kan claimen bij zijn eigen verzekeringsmaatschappij. Het voordeel hiervan is dat op die manier meestal het volledige schadebedrag wordt uitgekeerd.

Het is wettelijk bepaald of je wel of niet aansprakelijk bent

Als jij of iemand van je gezin schade heeft veroorzaakt aan (spullen van) een ander, kun je je daar schuldig over voelen. Maar of je ook daadwerkelijk aansprakelijk bent voor die schade, is nog de vraag. Alle verzekeringsmaatschappijen beoordelen volgens de wet of iemand aansprakelijk is. Van het Nederlands aansprakelijkheidsrecht is de hoofdregel:

  • Zonder aansprakelijkheid, géén schadevergoeding

Dat betekent dat de aansprakelijkheid moet worden getoetst aan de eisen van de wet. Een paar van die eisen zijn:

  • Toerekenbaarheid: Is degene die aansprakelijk wordt gesteld ook echt de schuldige.
  • Verband: Is de schade het gevolg van een handeling van de persoon die aansprakelijk is gesteld.
  • Om welke schade het gaat: Is dit materiële of immateriële schade.

Voor welke schade ben je (eigenlijk) niet verzekerd

Voor een aantal schades word je wettelijk niet snel aansprakelijk gehouden, bijvoorbeeld voor schade die je veroorzaakt:

  • Tijdens het verrichten van een vriendendienst. Je verricht die dienst namelijk op het risico van een diegene die jou in dienst neemt.
  • Bij sport of spel situaties. Doe je aan een sport waar medesporters risico lopen? Sluit dan de clausule sport- en spel af.
  • Bij oppassen of logeren. Wanneer je iemand laat oppassen of logeren, aanvaard je het risico dat er iets kapot kan gaan.
  • Als je spullen van anderen leent.

Toch vergoeden sommige verzekeraars schade bij een deel van de bovengenoemde gevallen, maar wel tot een maximum bedrag. Het is dan ook aan te raden om de polisvoorwaarden te bekijken, zodat je weet of schade in deze gevallen ook wordt vergoed én hoe hoog die vergoeding dan is!

 

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen