Het kan zijn dat je er over na zit te denken om steunkousen te dragen. Voor mensen die de vijftig gepasseerd zijn komt het gebruik van steunkousen vaker voor. Het is dan van belang dat je weet wanneer je wel steunkousen mag dragen en wanneer niet. Anders kan het zijn dat je de kousen gaat dragen, terwijl dit eigenlijk helemaal niet mag.
Hier vind je alle informatie over wanneer mag je geen steunkousen dragen, wanneer juist wel en nog veel meer! Op die manier weet je straks precies wat de kousen voor jou kunnen betekenen en wanneer je ze juist uit de weg moet gaan.
Kousen na een operatie
Ook steunkousen na een operatie zijn geen goed idee. Meestal vertellen de artsen je precies wat je wel en niet mag na een operatie. Heb je juist kousen gekregen om te dragen na je operatie? Dan moet je ze uiteraard wel dragen. Ze hebben je dan toestemming gegeven om deze kousen te dragen.
Is hier verder niets over gezegd? Dan is het meestal zo dat je de kousen niet mag dragen na de operatie. Als je dit toch wilt, raden we altijd aan om dit even na te vragen bij je arts. Op die manier kun je voorkomen dat er eventueel iets mis kan gaan tijdens het herstel na je operatie.
Trombose en steunkousen
Bij trombose wordt het in sommige gevallen sterk aangeraden om steunkousen te dragen. Dit kan ervoor zorgen dat het vocht op een goede manier wordt afgevoerd. Echter kunnen er ook situaties met trombose zijn waarbij die juist niet goed werkt. Daarom kan het zijn dat het wordt afgeraden om de steunkousen te dragen.
Als je last hebt van trombose dan is het ook verstandig om steunkousen te dragen tijdens lange vliegreizen.
Het is dan te adviseren om met een arts te bespreken welke mogelijkheden jullie hebben. Ook bij trombose kan het soms juist de andere kant op werken. Daarom is het eigenlijk altijd van belang dat je arts inschakelt als je nog nooit eerder steunkousen hebt gedragen.
Steunkousen na zwangerschap
Het is af te raden om steunkousen te dragen tijdens en na een zwangerschap. De hoofdreden hiervoor is het feit dat er tijdens je zwangerschap meer en sneller bloedklonten kunnen ontstaan. Als het echte noodzaak is kan het zijn dat je de kousen eventueel wel mag dragen, maar in de meeste gevallen wordt dit sterk afgeraden.
Wil je ze toch dragen tijdens of na een zwangerschap? Dan is het aan te raden om dit met een arts te bespreken. Op die manier kunnen jullie samen kijken naar de mogelijkheden. Zo kun je voorkomen dat je gezondheid op het spel komt te staan, omdat je de kousen tijdens of na een zwangerschap hebt gedragen.
Huidallergieën en huidproblemen
Verder is het ook niet aan te raden om steunkousen te gebruiken als je last hebt van je huid. Hierbij kun je denken aan huidproblemen of juist aan allergieën. Ook allergieën kunnen ervoor zorgen dat de reactie op steunkousen erg heftig wordt. Daardoor kun je allemaal uitslag krijgen.
Sommige mensen hebben last van een rubber allergie. Dan is het niet aan te raden om de standaard elastische steunkousen te dragen. Daar kan rubber in voorkomen. Gelukkig zijn er wel genoeg alternatieven waarin geen rubber is verwerkt.
Als je last hebt van bepaalde allergieën of huidproblemen, is het aan te raden om met een arts om tafel te gaan om de mogelijkheden te bespreken. In sommige gevallen kun je eerste de huidproblemen aanpakken, maar in andere gevallen kun je gewoon weg nooit je steunkousen dragen. Dit moet altijd besproken worden met een arts.
Wanneer is het wel aan te raden om steunkousen te dragen?
Het kan natuurlijk zijn dat je in een bepaalde situatie zit en dat de bovenstaande opties bij jou niet van toepassing zijn. Dan is het wel zo handig om te weten wanneer je wel de steunkousen mag dragen.
In deze situaties mag je wel steunkousen dragen:
- Open benen
- Sommige soorten eczeem
- Bij lymfoedeem
- Spataderen
- In sommige gevallen bij trombose
Verder kun je de steunkousen prima dragen als je een gezond persoon bent en je niet zo snel last hebt van de rest van je lichaam. Als het toch niet helemaal zeker bent van je zaak, kun je dit bespreken met een arts.
Hoelang mag je steunkousen dragen?
Het is goed om te weten dat je steunkousen niet non-stop kunt dragen. Als je ze om een medische reden draagt, is het wel aan te raden om ze zo lang mogelijk aan te houden. Je moet ze uiteraard uit doen wanneer je er last van krijgt.
Overdag kun je eigenlijk de steunkousen gewoon aanhouden als dit goed voelt. Hier zitten verder geen restricties aan, tenzij de arts je deze vertelt heeft. Soms vertelt een arts je dat je het beter maar enkele uren kan dragen, dan is het goed om dit aan te houden.
Mag ik ‘s nachts steunkousen dragen?
Het is goed om te weten dat je ‘s nachts nooit de steunkousen moet dragen. Je benen moeten namelijk wel de rust hebben om wat te kunnen herstellen. Anders kan het zijn dat je juist last krijgt van de kousen. Zorg ervoor dat je de kousen zo lang mogelijk over dag aan houdt, maar ze ’s nachts dan uit doet.
‘S nachts is het natuurlijk ook een stuk fijner om niet met kousen aan te slapen. Ze leveren namelijk behoorlijk wat druk op. Het beste is dan ook om gewoon een vast ritme te ontwikkelen wanneer je de kousen aan doet en wanneer je ze juist achterwegen laat.