Een waterontharder is een apparaat met een filter die ervoor zorgt dat het water zachter wordt. Calcium en magnesium wordt uit het water gefilterd waardoor het water een zachte smaak krijgt. De harskern, dat zich bevindt in de filter, haalt de kalk uit het water. Bij het filteren wordt er natrium toegevoegd aan het water. Natrium is een vochtregulerend mineraal dat vocht in het lichaam op balans brengt. Na een tijdje moet de filter door gespoeld worden om in werking te blijven.
Waterontharder installeren
Heb je veel last van kalk in het water? Dan is het installeren van een waterontharder de oplossing. Het is een apparaat dat geschikt is voor elke huishouding. Door het zelf te installeren kan je geld besparen op arbeidsuren. Wel is het verstandig om rekening te houden met de installatiematerialen die je nodig hebt. Het kan een risico zijn om het apparaat zelf te installeren. Wordt het apparaat niet op de juiste manier aangesloten, kunnen de kosten alsnog hoog oplopen. Hieronder staan de stappen vermeld die voorafgaan bij het installeren van de waterontharder:
- Installeer een omleiding: De omleiding zorgt ervoor dat het water gemakkelijk uitgeschakeld kan worden wanneer het water direct je huis instroomt. Na het installeren van de omleiding kan je testen of het water goed doorstroomt. Het doorstromen is ook goed om vuil, wat nog in de leidingen zit, door te laten stromen. Hierdoor zijn de leidingen goed schoon voor dat de waterontharder geïnstalleerd wordt.
- Installeer een waterhardheid setje: Een waterhardheid setje meet de snelheid van het water wat door de leidingen gaat. In de meetbeker zitten twee vloeistoffen verwerkt die de snelheid van het water kan bepalen. De waterhardheid setje is verplicht voor het installeren van de waterontharder.
- Installeer de sedimentfilter: Dit onderdeel is niet verplicht, maar kan er wel voor zorgen dat de filter in de waterontharder langer mee gaat. Deze tussen filter voorkomt dat er een ontstopping komt. Het filtert de grotere deeltjes vuil voordat het verder door stroomt in de waterontharder.
- Installeer de waterontharder: Nu kan de waterontharder worden geïnstalleerd. Het apparaat heeft twee afvoerleidingen. Beide leidingen moet aangesloten worden naar het riool. Na het installeren zul je zien dat de eerste liter gekleurd zijn. Laat daardoor de kraan open staan en sluit hem pas als het water zijn normale kleur weer heeft.
Na het installeren is er de mogelijkheid om de hardheid van het apparaat in te stellen. Met het mengventiel kan de resthardheid worden bepaald. Lees in de gebruiksaanwijzing over welke hardheid het geschrikt is voor jou watervoorziening.
Onderhoudsbeurt voor de waterontharder
Het is belangrijk dat de waterontharder één keer per jaar een onderhoudsbeurt krijgt. Bij een onderhoudsbeurt wordt het apparaat volledig gecontroleerd. Tijdens het onderhoud wordt er gekeken of bepaalde onderdelen aan vervangen toe zijn. Het is verstandig om hiervoor een bedrijf in te schakelen. Een bedrijf kan besmettingen en zoutresten op een veilige manier laten verwijderen. Je zult merken dat met een goede onderhoudsbeurt de levensduur van het waterontharder langer zal zijn.
Lees meer informatie op: https://kosten-waterontharder.nl/