Dark Mode On / Off

Wat heb jij op je boterham?

De laatste jaren hebben blenders ervoor gezorgd dat we steeds vaker van een ander soort ontbijt zijn gaan genieten. We gooien allerlei soorten fruit, groente, yoghurt en allerlei andere zaken in de blender, en draaien zo een gezond drinkontbijt in elkaar. Maar zelfs al zijn deze smoothies nog zo populair, er is eigenlijk maar één ontbijt waar we bijna allemaal mee zijn opgegroeid: de boterham. In andere landen kijken ze ons maar raar aan, dat we zowel bij het ontbijt als de lunch meerdere boterhammen wegwerken. En dat we deze dan ook nog eens beleggen met zaken waar zij zich al helemaal geen voorstelling van kunnen maken. Nederlanders zijn nu eenmaal een broodminnend volkje, en al zijn we door de jaren heen ook op het gebied van brood wat meer gaan variëren, het is en blijft de basis van de meeste ontbijtjes.

Eentje met hartig, eentje met zoet

Ben jij als kind ook opgegroeid met de regel dat je eerst een boterham met hartig beleg moest eten, voor je er eentje met een zoet beleg als hagelslag of chocopasta naar binnen mocht werken? Veel ouders hanteerden of hanteren deze regel, in de hoop hun kinderen eerst een ‘gezonde’ boterham met vlees of kaas te laten eten, en daarna pas eentje met een beleg dat ook bijna voor snoepgoed door zou kunnen gaan. Veel mensen die niet in Nederland zijn opgegroeid verbazen zich volop over onze bekende hagelslag. Zij kennen deze ‘chocolate sprinkles’ wel, maar zeker niet als broodbeleg. Voor hen is het iets om over een taart of toetje te gooien. Een boterham met chocolade, daar hoef je in het buitenland echt niet om te vragen.

Wordt er in het buitenland ook best wat brood gegeten, gaat het toch echt niet op de manier zoals we het hier gewend zijn. Een brood halen en hier meerdere dagen mee doen, het invriezen en het beleggen met 1 soort beleg, dat is vrij uniek. In de meeste andere landen zijn het meer de ‘luxe broodjes’, de sandwiches met verschillende soorten beleg, die als brood worden gegeten.

Hoe eet jij je brood het liefst?

Al zijn we een bijzonder volkje, als het om de manier waarop wij brood eten aankomt, we zijn ook niet te beroerd om eens om ons heen te kijken en ideeën op te doen. In de meeste huishoudens kom je wel een broodrooster tegen, om brood tot ‘toast’ om te kunnen toveren, en ook de standaard soorten broodbeleg worden steeds verder uitgebreid, net als het soort brood dat de weten. Een bagel met roomkaas, brood met avocado of uitgebreide sandwiches zijn ons echt niet vreemd meer. Maar in de basis zijn we toch dat landje van bruine boterhammen met kaas, worst, hagelslag en pindakaas!

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.