Dark Mode On / Off

Wat kun je doen om een pensioengat aan te vullen?

Je hebt er vast weleens van gehoord: een pensioengat. De term ‘pensioengat’ wordt gebruikt als iemand ’te weinig’ pensioen heeft opgebouwd. Alleen, wat is te weinig? Wie bepaalt dat je zo’n pensioentekort hebt? En hoe dicht je dit gat? We leggen het je allemaal uit hieronder.

Wat is een pensioengat?

Een pensioengat is het verschil tussen je opgebouwde en je benodigde pensioenbedrag. Een tekort aan pensioen betekent dat je straks niet genoeg geld krijgt om jouw leven als pensionado in te richten zoals jij dat wilt, wat resulteert in verminderde koopkracht. Vaak wordt als vuistregel aangehouden dat je pensioen minimaal 70% van je gemiddeld verdiende loon moet zijn.

Hoe ontstaat een pensioengat?

Er zijn diverse redenen voor het ontstaan van een pensioentekort. Het kan gebeuren als je als zzp’er werkt zonder pensioenregeling, werkt voor een werkgever zonder pensioenregeling, in het buitenland woonde en daardoor minder AOW opbouwt, gescheiden bent en het pensioen deelt met je ex-partner, een tijdje werkloos was, een tussenpensioen nam, of simpelweg te weinig hebt opzij gezet voor je pensioen. Inflatie kan ook een rol spelen, waardoor het opgebouwde bedrag minder waard wordt.

Hoe bereken ik mijn pensioengat?

Om te bepalen of je een pensioengat hebt, is het belangrijk om het verschil te berekenen tussen je gewenste en je verwachte pensioen. Dit doe je door eerst je ideale pensioenpot te bepalen en je pensioengat berekenen: hoeveel pensioen wil je ontvangen en welke financiële situatie verwacht je tegen de tijd dat je met pensioen gaat? Vervolgens check je de status van je pensioen via bijvoorbeeld mijnpensioenoverzicht.nl. Ten slotte vergelijk je je gewenste pensioen met wat je naar schatting gaat krijgen.

Hoe vul ik mijn pensioengat aan?

Er zijn verschillende manieren om een pensioengat aan te vullen:

  • Gebruikmaken van je jaar- en reserveringsruimte: Dit is het bedrag wat je belastingvrij mag sparen van de Belastingdienst. Door gebruik te maken van jouw jaarruimte, kun je belastingvoordeel krijgen.
  • Sparen op een bankrekening: Dit kan via een gewone spaarrekening of een bankspaarrekening. Bij een bankspaarrekening stort je geld op een geblokkeerde rekening, wat je helpt om niet in de verleiding te komen het eerder uit te geven.
  • Beleggen: Dit kan door pensioenbeleggen of gewoon beleggen. Met pensioenbeleggen zet je geld opzij specifiek voor je pensioen, vaak met belastingvoordeel. Gewoon beleggen heeft geen specifieke focus op pensioen, maar biedt de vrijheid om eerder bij je geld te kunnen.

Hoeveel heb ik nodig om mijn pensioengat te dichten?

Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie. Over het algemeen zit je goed als je ongeveer 70-80% van je gemiddelde loon spaart voor je pensioen. Echter, als je jouw AOW wilt aanvullen tot een modaal inkomen, kan je afhankelijk van je leeftijd en de inflatie een aanzienlijk pensioenvermogen nodig hebben.

Conclusie

Je pensioen is belangrijk en het is nooit te vroeg om ermee aan de slag te gaan. Check of je een pensioengat hebt en neem actie om het te dichten. Zo zorg je voor meer financiële zekerheid en kun je later onbezorgd genieten van je pensioenjaren!

 

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen