Dark Mode On / Off

Kun je geld besparen op een uitvaart?

Nadenken over de dood is voor niemand leuk om te doen. Tegelijkertijd is het een onontkoombaar begrip voor ons allemaal. Als je voor het eerst met dit moeilijke onderwerp bezig bent, kun je nog weleens schrikken van de hoge kosten van een uitvaart. In deze blog geven wij jou een paar adviezen over hoe je desondanks geld kan besparen op een uitvaart. Ongeacht of het nu die van jou is of van een dierbaar iemand.

Begrafenis of crematie

Denk allereerst goed na op welke manier jij afscheid wilt nemen. Een begrafenis is toch een heel andere ceremonie dan een crematie. Hierbij spelen veel persoonlijke overwegingen een rol. Ook kan je geloof een doorslaggevende rol spelen om specifiek voor begraven of cremeren te kiezen.

Cremeren is goedkoper dan begraven

Cremeren is doorgaans wel aanzienlijk goedkoper dan begraven. Bij crematie zijn er geen kosten van toepassing zoals je die bij een begrafenis wel hebt. Hierbij kun je denken aan de kosten van de grafrechten en een grafmonument.

Kies voor een eenvoudige begrafeniskist

Een begrafenis kist heb je in de meest uiteenlopende prijscategorieën. Stel jezelf de vraag of je nu echt die mooie kist wil hebben. Aan mooie en statige begrafeniskisten hangen meestal ook dure prijskaartjes. Het wil ook echt niet zeggen dat een eenvoudige begrafenis kist die goedkoper is, afbreuk zal doen aan de waardigheid van een afscheidsceremonie.

Kies voor de condoleance en afscheidsceremonie een alternatief qua locatie en tijdstip

Wat veel mensen niet weten, is dat je niet verplicht bent om bij een uitvaartcentrum of begraafplaats een afscheidsceremonie te houden. Dit mag je ook thuis doen. Het daadwerkelijk cremeren of ter aarde bestellen gebeurt bij een uitvaartcentrum of begraafplaats. De condoleance en afscheidsceremonie hieraan voorafgaand kun je ook thuis doen. Hetzelfde geldt voor een eventuele opbaring. Dat kunt u ook gewoon thuis doen. Veel mensen ervaren het ook nog eens als prettiger wanneer hun dierbare thuis opgebaard ligt in plaats van in een rouwcentrum.

Voor de prijs van een uitvaart is het ook van belang op welke dag deze plaatsvindt. Een uitvaart op een doordeweekse dag is doorgaans goedkoper dan op een zaterdag. Ook tussen de doordeweekse dagen kunnen verschillende tarieven van toepassing zijn. Laat je hierover goed informeren door de uitvaartondernemer.

Vergelijk de tarieven van verschillende uitvaartondernemers

Waar veel mensen eveneens niet van op de hoogte zijn, is dat er tussen uitvaartondernemers onderling grote prijsverschillen kunnen bestaan. Het loont om er eens goed voor te gaan zitten om de tarieven van verschillende uitvaartondernemers met elkaar te vergelijken. Uitvaartondernemingen zoals Goedkopeuitvaart24.nl staan erom bekend dat ze scherpe tarieven hanteren zonder de waardigheid van een begrafenis of crematie uit het oog te verliezen.

Neem een uitvaartverzekering

Last but not least, je kan je voor je uitvaart ook verzekeren. Afhankelijk van je leeftijd en algemene gezondheid betaal je hiervoor een vast bedrag per maand tot aan je moment van overlijden. Ook hierin zijn er per verzekeraar verschillen in de prijzen. Het loont om de prijzen van verschillende uitvaartverzekeringen met elkaar te vergelijken.

Praat met andere mensen hierover

Praat met dierbare mensen om je heen over dit onderwerp. Ook al vind je het moeilijk om hierover te praten. Geef dit aan tegen de mensen om je heen. Je zal merken dat je er veel diepgaande en vooral ook positieve reacties en gesprekken voor terug krijgt.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen