Wecken geeft ook in donkere maanden variatie op tafel.
De bekendste vorm van voedselconservering uit vroeger tijden is wel het roken, drogen, zouten, inleggen, steriliseren of wecken. Wecken in glas is als methode ruim honderd jaar oud. De kunst van het wecken werd van moeder op dochter doorgegeven. Wecken is niet alleen een lust voor het oog, het inmaken en wecken is een feestelijk gebeuren, zeker als groenten en het pas geoogst fruit uit de boomgaarden de vele stalletjes langs de weg sieren.
Het wecken is voor elk seizoen, en al generaties lang wordt er geweckt voor consumptie later, ruim na de oogstperiode. Om zo wat meer variatie op tafel te kunnen brengen in de donkere maanden van het jaar . De smaak en de geur van de weck was de grote verleider om deze intensieve methode jaren lang in zwang te houden. Talrijke inmaakboekjes verschenen dan ook bij het introduceren begin vorige eeuw van nieuwe elektrische en gasfornuizen.
Alle facetten van het conserveren worden in het Kookmuseum belicht, maar ook het roken,drogen, pekelen, inleggen in zand en het inmaken op azijn komen daar aan bod.
Duizenden potten goed gevulde weckflessen, zoals een ruim 100 jaar geleden geweckte wilde eend en duinkonijn . Maar ook is er een rollade van circa 60 jaar oud. Er zijn peertjes en appeltjes op zoete sappen. Druiven,bramen,frambozen ,perziken… kortom teveel om op te noemen. Duizenden flessen staan te pronken in de koele kelder en in de voorraad kasten van het Friese Haulerwijk.
Al die potten en flessen hebben levensverhaal, afgestaan door de eigenaren vanuit een emotionele waarde. Bijvoorbeeld een eerste weck ingemaakt direct na het huwelijk, gekregen als huwelijks geschenk van grootmoeder of het loon van 3 jaar arbeid in een dominees gezin. Al deze verhalen zijn samen met de weckflessen gebundeld tot een weckboekje.
Volkskeuken Culinair
Eikensingel 30
8433 JK Haulerwijk
www.volkskeuken.nl
www.academieculinairehistorie.nl
www.weckhistorie.nl