Dark Mode On / Off

Wel en wee van de kanarie

Een kanarie in huis kan wel tot 12 jaar oud worden

De kanarie is een zangvogel die oorspronkelijk van de Canarische Eilanden afkomstig is, waar hij ook naar genoemd is. Thans komt deze kanariesoort nog altijd in het wild voor op de Canarische Eilanden, de Azoren en Madeira. Vroeger werd hij gebruikt door de mijnwerkers om hen te waarschuwen als er giftige stoffen in de mijn aanwezig waren. Mogelijk komt hier ook de uitdrukking ‘van je stokje gaan’ vandaan.

De kanarie leeft voornamelijk van kleine zaden, bladknoppen en groene scheuten terwijl tijdens de opfok van de jongen ook graag kleine insecten worden genuttigd. Hij heeft een kleine stevige snavel waarmee hij zaden kan pellen. Het eten van bijvoorbeeld grit helpt bij de vertering hiervan. Ook heeft hij mineralen nodig voor zijn kalkhuishouding.

De in het wild levende soort is wat grauwer dan de meeste gekweekte soorten. Kwekers kweken onder andere op kleur, vorm en op zangkwaliteit. Hierdoor kan men kanaries in vele kleuren aantreffen: rode, gele, witte, bonte, enz. Helderblauwe kanaries bestaan echter niet en een dieprode kleur moet door middel van kleurvoeding op peil worden gehouden. Verder zijn er gekuifde kanaries en kanaries met een afwijkende bouw. Bij de kanaries spreekt men van vier hoofdgroepen die elk weer onderverdeeld zijn in aparte rassen:

* kleurkanarie
* zangkanarie
* postuurkanarie
* bastaarden

Deze soorten worden gefokt om hun kwaliteiten te behouden of juist te kruisen.

De zang van de kanarie kan zeer gevarieerd zijn. Het zijn meestal de mannetjes die uitgebreid zingen, vrouwtjes zingen slechts bij hoge uitzondering. De kanarie kan de zang van andere vogels leren. De zang van het mannetje dient met name ter afbakening van het territorium.

In de volksmond wordt de kanarie wel kanariepiet of kanarievogel genoemd. Veel kanaries in het Nederlandse taalgebied krijgen dan ook de naam Piet of een naam die hiervan is afgeleid.

Het kanarievrouwtje wordt vaak een popje genoemd. Vooral in het voorjaar is het zeer ijverig in de weer met nestmateriaal verzamelen en het bouwen van een nestje. Het zal doorgaans zo’n drie tot vijf eitjes leggen. Op de afbeelding heeft een popje bij gebrek aan beter een nestje in een voederbakje gemaakt, waar het op broedt.

De kanarie wordt al eeuwen als huisdier gehouden. Vaak voelt het beestje zich juist in een kooi en op een hoge plek het veiligst. Deze kooi is bij voorkeur niet rond maar rechthoekig.

Tijdens de rui is het goed om de vogel extra krachtvoer/eivoer te geven.

Een binnenhuis-kanarie kan onder goede omstandigheden ongeveer 12 jaar oud worden.

# Waar je op moet letten bij aankoop van een vogel.

# 1. Koop je vogel na de rui periode omstreeks augustus.
# 2. Koop altijd een jonge vogel ( kun je zien op de ring )
# 3. De vogel moet helder uit zijn ogen kijken . ( Geen tranende ogen laten zien)
# 4. De vogel moet rustig ademen, Geen krakend en piepend geluid maken
# 5. De vogel mag niet ademen en dan op en neer wippen met de staart.
# 6. Er mogen geen uitwerpselen zitten aan het uiteinde van de stuit bevedering.
# 7. Als je de vogel op de buik opblaast mag dit niet rood of blauw of mager zijn.
# 8. Als je de vogel opblaast moet deze een baby huid kleur laten zien.
# 9. De vogel moet een gladde glanzende bevedering laten zien.
# 10. Let op als er geen vedermijt en of luis aanwezig is.

bron: huisdiereninfo + wikipedia

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.