Dark Mode On / Off

Zo school jij jezelf op latere leeftijd nog om tot sociaal werker 

Opleiding volwassenen

Waarom zou je na je vijftigste verjaardag niet meer van baan kunnen wisselen? Vaak wordt een dergelijke stap als behoorlijk spannend ervaren. Werkgevers zitten over het algemeen niet te springen om oudere arbeidskrachten, daar het inwerken hiervan lang niet altijd uit kan. Denk aan iemand van eind 50, die al na een paar jaar een pensioen overweegt of wellicht in deeltijd wil gaan werken richting diens pensioen. Andersom komt de ervaring die je door de jaren heen hebt opgebouwd van pas, als je bijvoorbeeld als sociaal werker aan de slag wilt gaan. Een goede reden om bijvoorbeeld een opleiding tot persoonlijk begeleider van specifieke doelgroepen te overwegen! 

Opleiding volgen naast je huidige baan
Er zijn verschillende mogelijkheden om jezelf om te laten scholen als je al wat ouder bent. Je wilt in dit geval geen klassikale lessen volgen met studenten of mensen die pas net aan hun professionele carrière begonnen zijn. Een opleiding tot sociaal maatschappelijk dienstverlener kun je in je eigen tijd volgen naast je huidige baan. Volg de opleiding bijvoorbeeld in de avond, wanneer je nog wat uren vrij hebt. Niet alleen heb je rond je vijftigste levensjaar veel ervaring opgedaan, wat van pas komt in het werk als sociaal werker. Het is ook de laatste kans om nog van baan te wisselen.

Bijdragen aan de maatschappij als sociaal werker 
Niet alleen heb je de ervaring en straks ook de opleiding op zak om aan de slag te kunnen gaan als sociaal werker. Rond je vijftigste levensjaar wil je wellicht wat terugdoen voor de maatschappij en bijdragen aan het welzijn van anderen. Het werk van een sociaal werker sluit zeer goed aan op die ambitie. Je gaat samen met andere professionals de wijk in, om bewoners te helpen met verschillende soorten problemen. Denk aan een conflict in de wijk, financiële problemen of problemen met de opvoeding van kinderen. Waar nodig schakel je externe partijen in, met een hele specifieke expertise. 

Aan de slag als vrijwilliger na je pensioen 
Een alternatief voor een baan als sociaal werker rond je vijftigste is het werken als vrijwilliger na je pensioen. Ga bijvoorbeeld aan de slag in het buurthuis, waar je het gesprek voert met mensen in de wijk. Veel mensen vinden het heel prettig wanneer er naar ze geluisterd wordt als ze met een probleem of dilemma zitten. Ook het werk van een vrijwilliger in de bibliotheek of bijvoorbeeld op de sportclub is geliefd. Je draagt wat bij en dat geeft mensen een goed gevoel! 

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.