Dark Mode On / Off

Zorg voor een (brand) veilige kerstboom

Een verse kerstboom brandt minder snel

Wanneer er onvoorzichtig wordt omgegaan met kerstversiering of kerstverlichting kan dit dramatische gevolgen hebben. Neem dus de nodige veiligheidsmaatregelen in acht.

Koop een kerstboom uit de volle grond met veel aarde, deze bevat nog veel boomsap. Wanneer een boom al direct veel naalden verliest, is deze al ver afgestorven. Kies dan een andere boom uit. Plant de boom in een pot of emmer met voldoende aarde en geef iedere dag flink wat water. dan houdt hij het langer vol.

Kies je voor een boom zonder kluit, let er dan op of deze net is afgezaagd of zaag indien mogelijk zelf een boom. Ook hier opletten of de boom geen naalden verliest. Onderaan de stam maak je een inkeping van ongeveer 3 centimeter. Voor je de boom echt gaat versieren plaats je deze eerst een tijdje in een emmer water.

Wanneer de boom uitdroogt is deze uiterst brandbaar, ook kan door de warme verlichting, een droge boom vlam vatten. Plaats de boom op een rustige en koele plek in de kamer. Let er op dat de boom niet in de weg staat ingeval van brand. Plaats de boom stevig in een emmer of houder zodat deze niet kan omvallen.

Verliest de boom erg veel naalden dan is dat een teken van uitdroging en is de boom uiterst brandbaar. Jammer, maar toch is het beter de boom uit huis te doen. Controleer voor je de verlichting aanbrengt of de draden nog goed zijn. Na alweer een jaar in doos te hebben gezeten kan er best ergens een draad gebroken zijn. De lampjes moeten ook goed vastzitten.

Als je niet thuis bent, laat de verlichting dan niet branden. Pas op met kaarsen in huis. Zet ze nooit in de buurt van de kerstboom. En hopelijk is het overbodig, maar kijk ook de brandverzekering nog even na. Ga voor een veilige kerst.

Bron: Brandwonden.be

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen