Broodkever | Isolatie van woningen brengt ons meer insecten
Het potdicht isoleren van onze woningen is in veel gevallen de oorzaak van een toenemend aantal insecten die we in ons huis waarnemen. Papiervisjes (inmiddels een ware plaag), zilvervisjes en allerlei soorten kevers zijn blij met deze door ons genomen maatregelen.
Het Kenniscentrum voor Dierplagen heeft een top tien opgesteld over vorig jaar, met de meest overlastgevende insecten. De lijst wordt, met grote meerderheid, aangevoerd met de papiervisjes .
Een ander insect die we liever niet in onze woning willen is de broodkever. Dit zijn 2 tot 4 mm, bruin tot roodbruine insecten, die je in grote aantallen kunt tegenkomen. Ze zijn met name te herkennen aan een halsschild welke als een soort monnikskap de kop bedekt. De broodkever behoort tot dezelfde familie als de houtwormkever en wordt daarmee dan ook nog weleens verward.
Broodkevers, hun naam zegt het al, zijn dol op brood, zetmeel, beschuit en o.a. macaroni. Ze komen af op droge voedingsproducten. Dit is waar te nemen als zich op de bodem of tegen de binnenkant van een pak cocons zitten. Het vrouwtje van de broodkever kan per keer wel 60 eitjes leggen en hoe hoger de temperatuur hoe sneller de ontwikkeling van ei tot kever zal gaan. Om de broodkever te bestrijden zijn rigoreuze maatregelen nodig, ze zijn tot veel in staat. Plastic, folie en papier, de broodkever komt er wel doorheen.
Voedingsproducten die zijn aangetast door de broodkever kun je het beste weggooien en zolang de broodkever nog aanwezig is het overige in luchtdichte, afsluitbare verpakking bewaren. Is de aanwezigheid een plaag aan het worden schakel dan deskundige hulp in, te herkennen aan het logo van NVPB, de Nederlandse Vereniging van Plaagdiermanagement Bedrijven.