In september kun je nog volop genieten van de tuin maar het is ook de tijd voor het nodige snoei- en plantwerk
In september kun je nog volop genieten van de tuin. De eerste dauw in de vroege ochtend die zich over het spinrag heeft genesteld, de nog aanwezige vlinders en de kleurige bessen maken van de tuin in de nazomer een juweel. Toch is het nu de tijd om de nodige karweitjes te gaan verrichten voor de winter straks zijn intrede gaat doen.
Tuin algemeen
Hoge en bloeiende tuinplanten kunnen waar nodig worden opgebonden. Zaden voor volgend jaar kunnen nu geoogst worden. De zaden goed in het donker en droog bewaren in papieren zakjes. Vaste planten moeten worden nagekeken of zich hier geen ongedierte bevindt. Bloemen die zijn uitgebloeid alsmede overtollig blad terugsnoeien. Dit kan naar de composthoop. Verwelkte bloemen moeten verwijderd worden en onkruid kan gewied worden. Kale stukken in de borders kun je alvast markeren met stokjes, doe je dit met gekleurd draad ertussen dan weet je straks exact waar welke kleur moet komen. De sierborder kun je aankleden met winterbloeiende planten en het is nu de tijd om de voorjaarsbloeiende bollen uit te zoeken.
Rozen
Rozen staan er in dit jaargetijde op zijn mooist bij. Wanneer je op zoek wilt naar rozen dan kun je je nu alvast gaan oriënteren in andermans tuin of in een bezoekerstuin. Zo doe je alvast goede ideeën op. De uitlopers van de klimroos moeten worden vastgezet. De jonge takjes losjes aan de voorkant van het klimrek vastbinden.
Bladverliezende struiken en bomen nu planten
De vaste planten kun je desgewenst uitgraven, scheuren waarna de jongste buitenste delen opnieuw geplant kunnen worden. Het is nu ook de juiste tijd om nieuwe vaste planten in de bloemborders te planten. De nog warme grond zorgt ervoor dat er snel nieuwe wortels worden gevormd. Voor de winterperiode zijn ze dan al goed aangeslagen.
Containerplanten moeten eerst worden ondergedompeld in een emmer water zodat de kluit goed verzadigd is. Niet gaan planten wanneer de grond te nat is. De voorjaarsbloeiende bollen kunnen ook de grond in. Je kunt ze als vanouds netjes gerangschikt, soort bij soort, planten maar het is ook goed mogelijk om bijvoorbeeld de tulp, narcis en hyacint losjes op een plek uit te strooien. Waar ze terecht komen plant je ze in de grond. Zo krijg je een mooi natuurlijk geheel.
Wil je wat andere kleuren in de tuin in de winterperiode denk dan eens aan het planten van sierkool, besdragende struikjes of winterharde violen. Alle groenblijvende heesters, coniferen en (klim) planten kunnen deze maand worden geplant- of verplant. Weet je al welke grote struiken, coniferen of bomen er volgend jaar verplant moeten worden, steek dan rondom de wortels nu af en strooi turfmolm in de geul die is ontstaan.
Snoeien
Uiteraard moet er in de maand september worden gesnoeid. Hortensia’s die zijn uitgebloeid kun je laten staan maar kunnen ook in huis worden gedroogd. De ligusterhaag, coniferen en de beuk hebben alle een goede snoeibeurt nodig. Een haag moet aan de bovenkant smaller zijn dan aan de onderkant. De zomerbloeiende heide kan ook gesnoeid worden. Om het doorbloeien te bevorderen knip je de uitgebloeide bloemen van dahlia’s, begonia’s en canna’s met enige regelmaat weg. Wanneer alle najaarsklussen er weer op zitten wordt het volgend jaar opnieuw genieten van een mooi en goed onderhouden tuin.
Bron en meer tuininfo: Bakker-Hillegom