Dark Mode On / Off

Boetseren is al mogelijk met weinig materialen

Je hebt niet veel materialen nodig als je wilt boetseren. Klei, een plank om op te werken, en wat eenvoudige gereedschappen zijn het belangrijkste. Natuurlijk is een boetseerblok handig, maar nodig is die niet. Als je plezier hebt in het boetseren en het wordt een blijvende hobby, dan kun je die zaken nog altijd aanschaffen.

Je kunt het beste een rustig plekje in je huis zoeken, waar je je materialen een tijdje kan laten staan. Een hoekje in de keuken, een tafeltje in de kamer, een bureautje in de logeerkamer: je gaat nu eenmaal sneller aan het werk, als alles klaar staat. Kijk wel even naar de vloerbedekking, in sommige gevallen moet je daar voorzorgsmaatregelen nemen. Klei krijg je na uitdroging gemakkelijk overal uit, maar het is toch het beste om je vloerbedekking te beschermen met een stuk landbouwplastic of een stuk zeil. Een betegeld eigen plekje is het fijnste, je kunt dan de vloer gemakkelijk schoonhouden.

Let er op, dat wanneer je in de verwarmde huiskamer boetseert, het beeld sneller uit zal drogen. Je moet dan om de paar dagen kijken of je de doek niet weer moet natmaken. In een onverwarmde kamer kun je wel een week wachten met controleren.

Je kunt je kleding beschermen door het dragen van een schort. Zoals gezegd, klei geeft wel gauw vieze vlekken, maar in de was gaan ze er altijd uit. Dat geldt echter niet voor de acrylverf die je eventueel gebruikt voor het beschilderen van je beelden. Acrylvlekken die opgedroogd zijn, gaan niet meer uit je kleding. Draag bij het beschilderen dus in ieder geval een schort of een oud kledingstuk.

Voor het boetseren in klei heb je niet veel bijzondere gereedschappen nodig. Met een paar boetseerhoutjes of spatels, een kleisnijder, een mirette om uit te hollen en een lomer om het oppervlakte glad te maken kom je al een heel eind.

Je wilt graag boetseren, maar eerst moet je nog even boodschappen halen, of je administratie doen, de tuin sproeien en je vriendin bellen. Daarna, denk je, ga ik boetseren. Helaas, dat werkt niet. Er komt van alles tussen, en het boetseren moet wachten. Alleen als je met jezelf een tijd afspreekt om te gaan boetseren zal het lukken.

Bij boetseren is kijken belangrijker dan doen. Kijk dus intensief, en probeer te kijken alsof je alles voor het eerst ziet. Door zo te kijken leer je zien. Begin dus met goed kijken, vertrouw op je ogen, en dan mag je doen.

Mocht er eens een beeld niet naar je zin worden, en je hebt er lang aan zitten prutsen, met een steeds groter wordende tegenzin, wees dan zo dapper om de klei weer terug in de emmer te doen of om helemaal opnieuw te beginnen. Het werk is niet voor niets geweest, je hebt ervan geleerd, en het zou gewoon nooit naar je zin geworden zijn.                 bron: teleac

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.