Dark Mode On / Off

Weetjes over de sauna

Sauna komt van oorsprong uit Finland

De sauna, zoals wij die nu kennen, is geen Nederlandse uitvinding. Die eer komt toe aan de Finnen. De oorspronkelijke betekenis van het Finse woord sauna is “kuil”. Als we over sauna spreken kan dit twee betekenissen hebben: de saunacabine of het saunabedrijf, tegenwoordig ook wel thermen genoemd, wat weer afgeleid is van het Griekse woord Therme.

De Therme was in de Griekse oudheid badhuis, sportschool en kroeg tegelijk. Juist omdat de Therme zo’n duidelijke kombinatie was van verschillende commerciële aktiviteiten, mag men de Therme beschouwen als een belangrijke voorloper van het moderne commerciële saunabad.

Vanuit Finland is de opmars van de sauna in Europa opnieuw begonnen. Bij de Olympische spelen in 1936 brachten de Finnen hun eigen sauna mee. De resultaten van de Finnen bij deze spelen waren opmerkelijk goed. In de publiciteit werden die successen in direct verband gebracht met het gebruik van de sauna.

Kon men vroeger volstaan met een kabine om op te warmen en koud water om af te koelen, tegenwoordig biedt het moderne saunabedrijf een scala aan mogelijkheden, zoals zwembaden, whirlpools, kruiden baden en diverse soorten kabines en stoombaden, zonnebanken, massage- en schoonheidssalonnen. Daarnaast is er bij de meeste sauna’s naast de stille rustruimte, royale gelegenheid om gezellig te zitten, te drinken en te eten (soms zelfs te dineren). Kortom de moderne sauna is een plaats waar naast het spel van warm en koud ook ruime aandacht is voor het sociale contact en de gezelligheid.

In Finland wordt de sauna gezien als een sociaal ritueel volgens vaste regels. Na gebruik van de sauna in een ijskoud meer springen hoort daarbij. En is het het meer dichtgevroren dan wordt er desnoods voor de saunagang eerst een wak in gehakt. Is er geen meer in de buurt dan wordt volstaan met na afloop een ijskoude douche.

Na gebruik van de sauna een koude douche nemen heeft als doel dat de zweetklieren weer sluiten en het geeft een fris gevoel. De hitte wordt uit de huid weggenomen en de bloedsomloop kan weer op normale temperatuur komen. Wie dit ook van plan is te doen moet er wel aan denken dat het niet geheel ongevaarlijk is. Door de snelle overgang van de hitte naar de kou zal de bloeddruk snel stijgen.

Saunaweetjes:
Finland heeft meer dan 1,7 miljoen sauna’s op 5 miljoen inwoners.
Zuid-Korea is ook een land van saunaliefhebbers
Veel oudere Finnen zijn in een sauna, die uiteraard op dat moment niet werkte, geboren.

De hygiëne is perfect in een sauna.

Bron o.a.: Ned Sauna Ver.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen