Dark Mode On / Off

Erg bijzonder, de Vuurwerkplant

De vuurwerkplant | Daar raak je wel van onder de indruk

Natuurlijk zijn er mensen die zich niet zo kunnen interesseren voor bloemen en planten. Toch wanneer zij in aanraking komen met de Dictamnus albus ofwel de vuurwerkplant zijn ze toch diep onder de indruk. Aan de vuurwerkplant (Dictamnus albus) of vroeger essenkruid genoemd werd door Dodonaeus en Tabernaemontaeus een geneeskrachtige werking toegeschreven.

Zo zou het helpen tegen brandende ogen en een reinigende werking hebben op de huid.

De naam ’vuurwerkplant’ heeft de plant te danken aan de vrijkomende vluchtige olie, die door alle delen van de plant wordt uitgescheiden. De tweede naam albus is ontleend aan de witte wortels en witachtige bloemkleur. De naar citroen geurende geveerde bladeren hebben 6 tot 12 blaadjes en zijn heel aromatisch. Je kan ze op een warme, windloze avond aansteken waarbij de hete gassen enkele seconden branden, vandaar de naam vuurwerkplant.

Het brandend braambos in de Bijbel zou in werkelijkheid deze plant geweest zijn.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.