Dark Mode On / Off

Alcoholische drank vermindert kans op diabetes

Alcoholische drank vermindert kans op diabetes

Goed nieuws voor de alcohol liefhebber onder ons! Uit onderzoek van de Wageningen Universiteit blijkt dat één tot drie glazen alcoholische drank per dag de kans op ouderdomsdiabetes verkleint. Drank verhoogt namelijk de concentratie van het eiwit adiponectine in het bloed. Dit kan het weefsel gevoeliger maken voor insuline.

De onderzoekers vonden aanwijzingen dat matig alcoholgebruik de insulinegevoeligheid verhoogt. Insuline transporteert glucose (suiker) naar de weefsels, waaronder de spieren. Wanneer de weefsels minder gevoelig worden voor insuline en minder glucose opnemen, kan de glucoseconcentratie in het bloed te hoog worden. Als dat regelmatig gebeurt is er sprake van diabetes.

Matige alcoholconsumptie zou de kans op diabetes type 2 met 30 procent terugbrengen. Het type alcoholische drank (bier, wijn, sterke drank) heeft geen invloed op het resultaat.

Het was al langer bekend dat een paar glazen drank het risico op hart- en vaatziekten verkleint. Bij hart- en vaatziekten veroorzaakt alcohol namelijk een toename van het (goede) HDL-cholesterol in het bloed. HDL transporteert cholesterol uit de weefsels naar de lever om daar afgebroken te worden.

Bron: Trouw

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen