Dark Mode On / Off

Alles wat je moet weten over het aanbrengen van muurverf

Muurverf is een product dat in iedere woning voorkomt en is zowel te gebruiken op de muur als op het plafond. Het aanbrengen van muurverf hoeft in principe niet moeilijk te zijn maar het is wel belangrijk dat je goed voorbereid bent en de juiste materialen tot je beschikking hebt. Om je goed voor te bereiden op jouw schilderklus geven wij jou in dit artikel alle informatie die je nodig hebt om aan de slag te gaan met muurverf.

Wat is belangrijk bij het gebruik van muurverf? 

Ten eerste is het van belang om te kiezen voor kwalitatief goede muurverf. Kies daarom voor Sikkens, Wijzonol of Sigma muurverf. Deze merken staan bekend om hun kwaliteit en worden vaak gebruikt door professionele schilders. Daarnaast is het van belang om te kijken naar de ondergrond die je wilt gaan schilderen omdat niet iedere muurverf geschikt is voor buiten. Ook is het goed om af te wegen welke eisen je stelt aan een muurverf. Omdat muurverf buiten sneller moet worden vernieuwd zou je ervoor kunnen kiezen om hiervoor een minder dure muurverf aan te schaffen.

De voordelen van muurverf

Muurverf is ten eerste makkelijk aan te brengen. Vooral A-kwaliteit muurverf heeft een uitstekende dekking en is ook makkelijker te verwerken. Hierdoor hoef je minder lagen aan te brengen. De betere dekking komt doordat in een goede muurverf meer pigment zit waardoor de kleur automatisch mooier uitkomt. Tot slot is muurverf gemakkelijk schoon te maken. Een goede muurverf heeft meestal een schrobklasse 1. Dit houdt in dat de muurverf gemakkelijk te reinigen is.

Hoe kan je het beste muurverf aanbrengen? 

Ondanks dat het aanbrengen van muurverf niet moeilijk is, is het wel van belang om je goed voor te bereiden en de juiste stappen te nemen. Bedenk ten eerste welke verf je graag wil en hoeveel je hiervan nodig hebt. Belangrijk om te weten is dat iedere muurverf twee keer aangebracht moet worden. Hierbij mag de tweede laag altijd dunner worden aangebracht. Om zeker te weten dat je genoeg verf hebt maar niet te veel overhoudt kun je een simpele rekensom toepassen: de oppervlakte in vierkante meters/ rendement van de verf x 1,7. De uitkomst is de benodigde hoeveelheid verf.

Wanneer je overgaat tot het schilderen is het aan te raden om de muren eerst schoon te maken met een stoffer, en zo nodig met een verfreiniger. Dit voorkomt namelijk dat er een vette laag achterblijft. Als dit eenmaal is gedaan kan er eventueel worden voorbehandeld.

Mocht de muur niet eerder zijn geschilderd dan moet deze nog worden voorgestreken. Wanneer je dit niet zou doen zal de verf in de muur trekken op het moment dat je deze aanbrengt waardoor je nooit een egale muur krijgt.

Als je gaat beginnen met het aanbrengen van de muurverf is het handig om goede en professionele verfrollers en kwasten te hebben. Dit zal de kwaliteit van het schilderwerk ten goede komen.

Plak als eerst de delen die niet geschilderd mogen worden af. Ga vervolgens eerst met een kwast langs moeilijk bereikbare plaatsen en randen. Daarna kun je met een roller de rest van de muur doen. Werk hierbij bij voorkeur altijd van links naar rechts, of andersom en houd hierbij denkbeeldige banen aan zodat je geen stukken vergeet. Als je klaar bent met schilderen is het belangrijk dat je de tape meteen verwijderd omdat het verwijderen ervan anders lastiger gaat naarmate het langer blijft zitten.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.