Dark Mode On / Off

Tuin inrichten? Zo doe je dat!

Een tuin hebben is heel fijn, je kunt lekker naar buiten lopen en genieten van de frisse lucht. Is jouw tuin nog niet helemaal naar wens of heb je net een huis gekocht met een tuin die nog aangelegd moet worden? Dan vraag je je misschien af waar je moet beginnen. Met deze drie tips helpen we je op weg.

Tuinafscheiding

Het eerste wat je moet doen is een schutting kopen. Er is heel veel keuze en dat kan lastig zijn. Een tip: kijk eens naar de inrichting van je huis. Welke materialen heb je daar gebruikt en kun je de stijl van binnen vertalen naar buiten? Misschien houd je van strakke vormen zodat de ruimte rust uitstraalt. Dan is het goed om dit ook in de schutting tot uiting te laten komen. Kies voor een rustige kleur, zoals een lichte houtkleur of misschien zelfs wel een witte schutting. Mag het juist wel wat pittiger, dan is een hardhouten schutting een optie. Deze is wat meer aanwezig dan lichte houtsoorten. Of ga voor een schutting in zwart of antraciet zodat deze echt de lijn van de tuin bepaalt. Heb je binnen juist gekozen voor een natuurlijke sfeer met bijvoorbeeld veel planten en natuurtinten? Dan past een schutting van materiaal zoals riet, bamboe of wilgentenen waarschijnlijk het beste bij jou.

Terras

Wat is je favoriete plek in de tuin? In de zon of juist in de schaduw? Met die keuze bepaal je de perfect plek voor een terras. Zo kun je lekker zitten en van je tuin genieten. Misschien denk je nu meteen aan tegels. Maar terras vlonderplanken zijn ook mogelijk. Dit heeft een wat warmere uitstraling dan stenen tegels. Bovendien hebben de planken een ruimtelijk effect, omdat ze de lengte accentueren. Dat kan handig zijn als je een wat kleinere tuin hebt. 

Planten

Heb je groene vingers of juist niet? Ook dat is een belangrijke vraag bij het inrichten van een tuin. Groen heeft vaak een positieve invloed op je stemming en ermee bezig zijn kan ook heel ontspannend zijn. Bovendien hoeft een tuin niet altijd veel werk te zijn, ook hierin kun je keuzes maken. Als je graag tuiniert, dan kun je je uitleven met borders en mooie planten. Denk aan verschillende hoogtes wat een ruimtelijk effect geeft. En kies voor een aantal groenblijvende, winterharde planten, zodat je in de winter ook een groene tuin hebt. 

Is tuinieren juist geen hobby? Dan kun je ook denken aan een paar plantenbakken op het terras. Dit staat altijd gezellig en zo heb je toch wat groen in de tuin. En er zijn genoeg plantensoorten waar je weinig werk aan hebt, waardoor je nog genoeg tijd overhoudt om rustig te genieten van je tuin.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen