Dark Mode On / Off

Hoe maak je een houten schutting?

Veel mensen kiezen voor een houten schutting. Dat is niet zo gek, want er zijn zoveel mogelijkheden met hout dat het bij elke tuin mooi staat. Of u nu een klassieke tuin heeft met veel beplanting of juist een moderne tuin met strakke lijnen: er is altijd een houten schutting die erbij past. Maar weet u ook al hoe u de schutting gaat bouwen?  Er zijn grofweg twee manieren: zelf aan de slag met los hout of tuinschermen. Lees er hieronder alles over.

Zelf aan de slag met tuinhout

Als u de schutting helemaal precies naar wens wilt maken, is het een idee om zelf aan de slag te gaan met los tuinhout. Het grote voordeel hiervan is dat u helemaal zelf kunt bepalen hoe de tuinafscheiding eruit komt te zien en hoe hoog deze wordt.

Voor het maken van de schutting kunt u bijvoorbeeld douglas hout kopen. Er zijn verschillende soorten planken waarmee u een mooie tuinafscheiding naar wens kunt maken. Denk aan rechte planken voor een strak effect of planken met een Zweeds rabat profiel. Deze planken vallen als het ware over elkaar heen, wat ook het wel het potdeksel-effect wordt genoemd. En omdat er geen ruimte meer tussen zit, zorgt het er ook voor dat voorbijgangers niet in de tuin kunnen kijken. Zo heeft u dus optimale privacy.

En er ook andere houtsoorten mogelijk, zoals grenen, vuren of hardhout. Ook hiervan zijn vaak verschillende soorten planken verkrijgbaar waarmee u een schutting kunt bouwen.

Houten schutting van tuinschermen

Wilt u de klus iets gemakkelijker maken, dan kunt u ook een houten schutting maken met tuinschermen. Deze zijn vaak al in elkaar gezet, waardoor ze eenvoudiger te plaatsen zijn en bovendien ook sneller. U kunt de schermen eenvoudigweg aan de palen bevestigen en zo snel meters maken.

Ook tuinschermen zijn in heel veel soorten en maten verkrijgbaar. Zo kunt u dus ook zelf bepalen wat de hoogte van de schutting wordt. Daarnaast is het mogelijk om te kiezen voor verschillende soorten doorkijk. Bijvoorbeeld een tuinscherm met een beetje ruimte tussen de planken. Dit zorgt ervoor dat er van buitenaf wel een beetje zicht is op de tuin en u toch ook privacy hebt. Of kies voor tuinschermen met planken die op elkaar aansluiten, zodat u helemaal vrij zit en geen last heeft van inkijk in de tuin.

Naast deze keuzes zijn er ook tuinschermen met veel doorkijk die u kunt combineren met klimplanten, om zo ook wat groen aan de schutting toe te voegen. En wat dacht u van het combineren van verschillende tuinschermen? Dat geeft een speelse uitstraling en zorgt voor diversiteit in de tuin. U kunt bijvoorbeeld brede en smalle tuinschermen afwisselen. Of juist dichte tuinschermen en daar tussen open tuinschermen plaatsen met klimplanten. Zo stelt u zelf de schutting samen die bij u past.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen