Dark Mode On / Off

Angst in het verkeer

Veel mensen met een rijbewijs durven niet auto te rijden

Meer dan een half miljoen mensen zijn angstig in het verkeer. Velen van hen durven bijna geen auto te rijden. Alleen al het feit dat men in een file terecht kan komen of dat het druk is op de weg kan hen ervan weerhouden om achter het stuur plaats te nemen. Bij velen breekt ook het angstzweet los als ze aan tunnels denken of langs het water moeten rijden.

In Nijmegen is het angstbehandelcentrum IPZO, zij zijn expert op het gebied van verkeersangsten. Volgens de IPZO loopt het aantal mensen dat aan een lichte vorm van rij-angst lijdt wel tegen een miljoen. Tot dusver konden rijinstructeurs mensen met verkeersangst nog niet zo goed begeleiden maar de Bovag en de instructeurs-opleiding ANR in Nieuwegein hebben vorig jaar het initiatief genomen voor speciale cursussen voor rij-instructeurs. De belangstelling hiervoor is groot.

De rij-instructeurs kunnen mensen met verkeersangst na het volgen van de cursus beter op weg helpen. Men probeert eerst te achterhalen waar de angst vandaan komt en langzaamaan gaat men met de cursist de weg op. In veel gevallen is na een gedegen cursus de verkeersangst verleden tijd.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.