Apen eten liever gaar vlees, aardappelen en wortels dan de rauwe variant.
Ook apen eten liever gekookt voedsel, is gebleken uit studies met chimpansees, gorilla’s en orang-oetans.
Ze eten liever gaar vlees, aardappelen en wortels dan de rauwe variant, zo blijkt uit onderzoek. Volgens de onderzoekers wijst dit erop dat de mens mogelijk is begonnen met koken zodra hij vuur kon maken en per toeval ontdekte hoe je eten kan garen.
Waarschijnlijk hadden onze voorouders evenals de mensapen een aangeboren voorliefde voor gegaard voedsel.
Volgens de antropologen van de Amerikaanse universiteit Harvard die voor de apen gingen koken, speelt de invoering van het koken een centrale rol in de menselijke evolutie. Gekookt voedsel is makkelijker te verteren en de voedingsstoffen zijn makkelijker op te nemen.
Dit zou de opmaat zijn geweest naar anatomische veranderingen bij de homo erectus zo’n 1,8 miljoen jaar geleden: de hersenen werden groter en de tanden kleiner.