Dark Mode On / Off

Arnhem – Nederlands Openluchtmuseum

Nederlands Openluchtmuseum | Nationaal museum over de cultuur van het dagelijks leven van gewone mensen.

Vandaag de dag vinden we het heel gewoon dat ons eten in een half uur op tafel staat, dat we koken met ingrediënten uit de hele wereld en dat aardbeien en sperziebonen het hele jaar verkrijgbaar zijn. Vroeger at je wat de pot schafte, al was het slechts een ‘boterham met tevredenheid’.

In 1912 richtten een aantal ‘bezorgde’ particulieren in Arnhem een openluchtmuseum op. Ze zagen dat door de toenemende industrialisatie en verstedelijking een grote rijkdom aan Nederlandse tradities en regionale verscheidenheid verloren dreigde te gaan. De stichters pachtten het landgoed De Waterberg van de gemeente Arnhem. Een zestal gebouwen werd naar het terrein overgebracht en zo opende het Nederlands Openluchtmuseum op 13 juli 1918 zijn poorten. In 1941 werd het Openluchtmuseum ‘Rijksmuseum voor Volkskunde’, waarna enkele moeilijke oorlogsjaren zouden volgen.

Sinds 1 januari 1991 is de stichting ‘Het Nederlands Openluchtmuseum’ verantwoordelijk voor het voortbestaan. De gebouwen en voorwerpen bleven echter eigendom van het Rijk. Voor het beheer en onderhoud ontvangt de stichting jaarlijks een bijdrage van het Rijk: het museum is zelf verantwoordelijk voor de exploitatie.

Het Nederlands Openluchtmuseum is een nationaal museum over de cultuur van het dagelijks leven van gewone mensen.  Meer info: www.openluchtmuseum.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.