Dark Mode On / Off

Besparen bittere noodzaak

hogere spaarrente bij kleine bank

De beste bespaartips, van het Nibud en de Consumentenbond.

Ruim 30% van de Nederlanders loopt achter met betalingen en ruim 70% van hen heeft meerdere soorten schulden; ze staan niet alleen rood, ook automatische incasso’s worden geweigerd en aanmaningen voor het betalen van de huur of hypotheek vallen op de deurmat. Niet alleen is het van groot belang  om met deze achterstanden aan de slag gaan, ook een aanpassing van hun uitgavenpatroon is vaak noodzakelijk.

Het Nibud helpt u samen met de Consumentenbond met het besparen op dagelijkse uitgaven en uitgaven op de langere termijn. Dit doen ze met een nieuw boek: De beste bespaartips. Besparen kan bijvoorbeeld door de belastingaangifte op een slimme manier te doen, door een vakantie extra vroeg te boeken of door aan de slag te gaan met het energiegebruik van het huishouden. Daarnaast wijst het boek ook op mogelijkheden om juist geld te verdienen. U wordt geattendeerd op toeslagen waar u recht op kunt hebben of hoe u geld via internet kunt verdienen. U kunt zelf aan de slag met uw geldzaken en werkt zo aan uw financiële zelfredzaamheid. Iets wat onmisbaar is in economisch onzekere tijden.

Tipje van de sluier

Om geld over te houden, is het belangrijk goede keuzes te maken over je geld. Enkele tips die bleken uit Nibud-onderzoek:

  • Plan uw uitgaven van komende maand, zo houdt u meer grip op uw financiën.
  • Vraag uzelf af voordat u iets koopt: Heb ik het echt nodig? Kan ik het betalen?
  • Koop niet meteen, maar neem een time-out. Als u het na een paar dagen nog wilt hebben, ga dan terug naar de winkel.
  • Stel automatisch sparen in via internetbankieren. Als u het geld onverhoopt toch nodig heeft, kunt u het terugboeken.
  • Meer sparen? Plan nu vast een verhoging van het spaarbedrag in over een paar maanden en bouw het bedrag rustig op.

Nog meer slimme bespaartips? Bestel het boek voor € 13,95 op de website van het Nibud.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen