Dark Mode On / Off

Bezienswaardigheden Belgische Ardennen

Bezienswaardigheden Belgische Ardennen | Tips voor een vakantie in de Ardennen of een stedentrip in Luik

Hoewel de stad Luik vaak wordt genoemd als vieze stad is deze benaming al lange tijd niet meer terecht. De stad heeft de laatste jaren grote veranderingen ondergaan en is van wat eerst een fabrieksstad was, nu een bezienswaardige stad met veel historische gebouwen. Een groot aantal van deze gebouwen is inmiddels opgeknapt. Er zijn niet veel mensen die weten dat de stad Luik (Frans:Liège) zijn naam heeft te danken aan de ondergrondse rivier de Legia. Het centrum van Luik omvat de 100 meter hoge heuvel van de Citadel. Via steile straatjes en trappen kan men de hellingen betreden en éénmaal boven aangekomen is het genieten van een romantisch uitzicht over de stad.

Wie een stedentrip naar Luik heeft geboekt moet zeker de hellingen van de citadel hebben beklommen. De andere, iets minder hoge heuvel is de Publémont waarop de Sint-Maartenskerk is gebouwd. Luik wordt in tweeën gedeeld door de Maas en het omleidingskanaal ’La Dérivation’. Hierdoor beschikt de stad over een heus eiland. De binnenstad van Luik kent vele nauwe straatjes en mooie pleintjes. Een stadswandeling langs de vele kerken en musea die de stad rijk is, geeft je een juist beeld van de stad Luik.

Ardennen

De dichtbeboste bossen van de Belgische Ardennen bestaan uit een lager en hoger gedeelte, de Hoge Ardennen ten noorden van de Ourthe en de Lage Ardennen in het zuidwesten. In de Hoge Ardennen zijn de hoogste toppen te vinden. De bekendste zijn wel, de in de Hoge Venen gelegen Signaal van Botrange (694 meter) en de in het noorden gelegen Baraque de Fraiture (652 meter). De hoogteverschillen in de Ardennen zijn ontstaan doordat het vlakke landschap ooit omhoog is geduwd door een botsing van platen. Hierdoor is een hoogplateau ontstaan.

Dankzij de dichte bebossing zijn de Ardennen een prachtig gebied voor veel dieren. Wilde zwijnen, roofvogels, reeën, herten maar ook lynxen hebben hier hun leefgebied. Ook bevers maken sinds kort weer deel uit van de natuurlijke omgeving in de Ardennen. Tevens kom je in de Ardennen de wilde orchidee tegen. In de wintermaanden zijn de Ardennen voor veel wintersporters een aantrekkelijk gebied. Het gebied kent een aantal skipisten en voor langlaufers zijn er prachtige routes te gaan.

Waterval

Eén van de grote trekpleisters in het gebied zijn de watervallen van Coo. De watervallen bestonden reeds in de 15e eeuw maar in de 18e eeuw gaf prins-abt- van Stavelot opdracht tot het maken van de huidige 15 meter hoge watervallen. Ook het nabijgelegen Stavelot is een toeristische trekpleister. De kerktoren en het klooster dateren  uit de 11e eeuw.

Safaripark

Een onvergetelijke dag beleef je in het Safaripark “Le monde Sauvage” in de plaats Aywalle. Het park biedt onderdak aan alle soorten safaridieren. Nijlpaarden, olifanten, tijgers, beren en apen en nog vele andere soorten zijn in dit safaripark ondergebracht. De dieren leven ieder in hun eigen gebied en wie de gevaarlijkste gebieden wil doorkruisen, doet dit met een treintje. Het park heeft ook een enorm aantal roofvogels én sprekende vogels. De gehele dierenwereld kom je hier tegen. Trek minimaal een dag uit voor een bezoek aan het safaripark. Alle info staat op de website: www.mondesauvage.be

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.