Brandwonden | Eerste hulp
Begin een brandwond direct te koelen met lauw zachtstromend leidingwater. In het geval van kinderen ” alleen” de wond koelen en niet zijn of haar hele lichaam. Dan bestaat de kans op onderkoeling. Laat het zich ernstig aanzien, twijfel dan niet en bel 112. Zij kunnen je altijd vertellen wat je eerst moet doen.
Komt de brandwond door vuur, raak dan vooral niet in paniek en laat het slachtoffer niet gaan rennen. Door de zuurstof wakkert dit de vlammen alleen maar aan. Rol het slachtoffer over de grond om de vlammen te doven. Met een stuk textiel, jas of deken kun je ook proberen de vlammen te doven. Doe dit vanaf het gezicht naar de voeten toe zodat de vlammen het gezicht niet raken.
Brandwonden die ontstaan door brandende benzine mag je nooit behandelen met water wikkel het slachtoffer in een deken of doeken van niet-synthetisch materiaal.
Eerst water, de rest komt later
Koelen is een eerste vereiste. Is er geen leidingwater in de buurt maar bijvoorbeeld wel een sloot, gebruik dan dit water. Alles is beter dan niets. Koel minstens 10 tot 15 minuten. Houd bij kinderen en ouderen altijd in de gaten dat men niet onderkoeld raakt. Komt de verbranding voor bij een kind en is deze ontstaan door een vloeistof let er dan op dat het kind geen luier draagt. Trek deze uit. Een luier neemt hete vloeistof snel op en zorgt voor nog ernstiger brandwonden.
Ontstaan er blaren of ziet de huid er aangetast uit, neem dan contact op met een arts. Ook wanneer de brandwonden zijn ontstaan door een chemisch product of door elektriciteit, een arts om raad vragen. Smeer niets op een brandwond, alleen afdekken met zo mogelijk steriel verband of schone doeken, om vuil in de wond te voorkomen, is voldoende.
Wanneer je met het slachtoffer naar de eerste hulp wilt / moet, zorg dan dat deze in zittende houding wordt vervoerd. Om vochtophoping te voorkomen moet het hoofd altijd hoger gehouden worden dan de rest van het lichaam.
Bron: Brandwondenstichting.nl