Dark Mode On / Off

De geschiedenis van Bredevoort Boekenstad begon met een krantenartikel.

Tussen Aalten en Winterswijk, een beetje links van de weg, ligt het oude stadje Bredevoort. Vroeger was dit kleine plaatsje het bestuurscentrum van het oostelijk deel van de huidige Achterhoek. De huidige gemeenten Dinxperlo, Aalten en Winterswijk vormden samen met het stadje Bredevoort de voor-malige heerlijkheid Bredevoort.

Dit kleine landje was ooit het bezit van de roemruchte graven Van Lohn, van de graven en hertogen van Gelre, van Karel V en Filips II, van de Staten van Gelderland en van Koning-stadhouder Willem III en diens navolgers. Van 1612 tot 1795 was Bredevoort tevens een garnizoensstadje.

In de middeleeuwen stond in Bredevoort een groot kasteel – op de plek waar nu het gebouw “Boek op ‘t Zand” staat – en op de voorburg ervan bouwden de adellijke borgmannen hun huizen. Zo ontstond Bredevoort in de middeleeuwen als ridderstadje. Op de toren van de Bredevoortse kerk aan de markt prijkt nog altijd fier St. Joris die de draak verslaat. Hij houdt als schutspatroon van Bredevoort de herinnering wakker aan de ridderlijke tijden.

Bredevoort beschermd stadsgezicht

Vele huizen van Bredevoort binnen het gebied van de beschermde historische stadskern dateren uit de 17e eeuw. Door drie grote rampen die het stadje troffen is de middel-eeuwse bebouwing geheel verdwenen. In 1597 was er een grote stadsbrand na de inneming door Prins Maurits, in 1619 teisterde een tweede stadsbrand de huizen en in 1646 sloeg op 12 juli de bliksem in het kruitmagazijn van het kasteel, dat met vele huizen in het stadje tot een ruïne werd. Op de oude fundamenten werden weer huizen gebouwd voor de soldaten, de functionarissen en de ambachtslieden voor het garnizoen.

Boekenstad

De geschiedenis van Bredevoort Boekenstad begon met een krantenartikel. In mei 1992 stond in de Volkskrant een artikel van Ed Schilders over het boekenstadje Hay-on-Wye in Wales. In Bedevoort stonden op dat moment een aantal panden al jaren leeg. De 1600 inwoners van Bredevoort bleken niet in staat om de middenstand op peil te houden.

Het krantenartikel bracht de bestuursleden van Bredevoorts Belang op een idee. Er werd tijdens werkbezoeken aan Hay-on-Wye en Redu uitvoerig met de stichters van deze boekensteden gesproken. Bredevoort bleek perfect aan de voorwaarden voor een Boekenstad te voldoen. Maar de belangrijkste voorwaarde was voldoende antiquaren die geïnteresseerd waren om zich te vestigen! Een schriftelijke peiling leverde 85 belangstellenden op.

Op 27 aug. 1993 werd Bredevoort Boekenstad officieel geopend door Jan Terlouw, toenmalig Commisaris van de Koningin en inmiddels beschermheer van het project. Een zestal antiquariaten had zich toen al in Bredevoort gevestigd, evenals een boekbindcentrum, een streekdocumentatiecentrum, een kunstgalerie en een middeleeuws restaurant.

Als regelmatige weerkerende activiteiten werd besloten om een aantal grote boekenmarkten te organiseren. Later kwamen daar de derde zaterdagmarkt en de opruimingsmarkt op tweede paasdag bij.

Alle evenementen zijn te vinden op de site van vvv aalten

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.