Dark Mode On / Off

Bulgarije

Bulgarije | Kust Zwarte Zee erg geliefd vakantieoord.

In het zuidoosten van Europa ligt Bulgarije. De republiek is meer dan 3,5 keer zo groot als Nederland. In het noorden grenst de republeik aan Roemenië en de westkant heeft Servië, Montenegro en Macedonië als buren. Griekenland en Turkije zijn de zuiderburen.

Klimaat

Het Balkan-gebergte bepaald voornamelijk het klimaat in Bulgarije. Bulgarije heeft overwegend een gematigd landklimaat, in de winter is het vaak een heel stuk kouder dan in Nederland maar tijdens de zomermaanden is het er veel warmer. Hoe dichter je bij de grens van Griekenland en Turkije komt hoe meer het klimaat mediterrane trekjes heeft.

Toerisme

De maanden juli en augustus zijn de warmste perioden van het jaar met aan de kust van de Zwarte Zee temperaturen die snel oplopen naar 30 graden of meer. Vooral de laatste jaren heeft de Zwarte Zee-kust zich in razend tempo ontwikkeld als toeristisch gebied. Vele hotelketens hebben hier hun strandresorts gebouwd om de vele toeristen op te vangen. Voor de toerist zijn allerlei mogelijkheden om zich volop actief bezig te houden. Zo kan men op veel plaatsen onderwatervissen, zeilen, surfen en duiken. Maar ook voor de rustzoekers heeft Bulgarije alles in huis. Er zijn veel wandel- en fietsroutes aangelegd en ook paardrijden door de schitterende natuur behoort tot de mogelijkheden. Het grootste aantal toeristen dat een bezoek brengt aan Bulgarije komt veelal terecht in de plaatsen Nessebar, Varna en Bourgas. Hier is het zogenoemde Goudstrand en het Zonnestrand. Ook komt een groot deel van de toeristen om gebruik te maken van de vele spa-faciliteiten waaronder de bekende modderbaden.

Dieren en Planten

De grote verschillen in temperatuur heeft er in geresulteerd dat Bulgarij een grote rijkdom heeft aan allerlei dieren, meer dan 13.000 verschillende soorten. Zo komen op de beboste hellingen nog veel wilde katten, wolven, beren en wilde zwijnen voor. Ook een groot aantal vogelsoorten heeft Bulgarije als thuishaven. Meer dan 350 sooprten waarvan ongeveer de helft voorkomt rond het Srebarna-meer. Ook kun je op de vele eilandjes voor de kust zilverreigers, lepelaars, plevieren en de fuut waarnemen. Deze soorten genieten de bescherming van de UNESCO. In de maand augustus wordt het platteland van Bulgarije aangedaan door tienduizenden ooievaars die op weg zijn naar het zuiden.

Bezienswaardigheden

  • De vele musea , met onder meer Thracische kunst.
  • Kloosters, waaronder het Rilaklooster gelegen op meer dan 1100 meter hoogte in het Rilagebergte
  • Sofia – de Kerk van Bojana, één van de beroemdste gebouwen uit de middeleeuwen
  • Veel Nationale parken met in het noorden het Nationaal park Pirin
  • Nessebar met op het schiereiland gelegen het historisch deel. Nesebar staat op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO
  • Rotskerken van Ivanova, uit de rots gehouwen orthodoxe kerken, kloosters en kapellen
  • Veel cultuur tref je aan in de steden Sofia en Plovdiv

Bulgarije ontvangt jaarlijks rond de 3 miljoen toeristen en zij zijn dan ook een belangrijke bron van inkomsten voor het land. Ook bezoekt een steeds groter wordend aantal in de wintermaanden Bulgarije. Het land heeft vele mogelijkheden voor een wintersportvakantie. Vergeleken met andere Europese landen is Bulgarije een vooral nog, voordelige en goede keuze als bestemming voor een zomer- of wintervakantie.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.