Nibud adviseert altijd contant geld achter de hand te hebben Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) adviseert de consument voorbereid te zijn op calamiteiten in het elektronisch betalingsverkeer. Of het nu cyberaanvallen zijn, elektronische storingen of een geskimd pasje, de noodzaak om altijd contant geld achter de hand te hebben is overduidelijk. De Nederlandsche Bank houdt toezicht op de veiligheid van het betalingsverkeer. Toch zitten er aan ons elektronische betalingsverkeer risico’s. Er kunnen zich altijd problemen voordoen waardoor we tijdelijk niet bij ons geld kunnen:
- Een bank gaat failliet; het depositogarantiestelsel treedt in werking, maar het kan even duren voordat we weer bij ons geld kunnen.
- Een cyberaanval of elektronische storing zorgt ervoor dat het betalingssysteem platligt (pin- en/of internetbankieren).
- Door een noodsituatie in Nederland (bijvoorbeeld een stroomstoring) kan ons betalingssysteem platliggen.
- Door skimming, phishing of een kapot pasje kunt u tijdelijk niet bij uw geld.
Bovenstaande risico’s zijn niet te voorkomen; wel kan de consument voorzorgsmaatregelen treffen waardoor het leed wordt beperkt. Het Nibud adviseert de volgende voorzorgsmaatregelen te nemen.
- Zorg dat u over meerdere (elektronische) betaalmiddelen beschikt. Naast contant geld kan dat een pinpas zijn en een creditcard. Bij een geskimd of kapot pasje kunt u altijd nog met contanten of de creditcard betalen.
- Zorg dat u altijd contant geld in huis hebt. Dit is onderdeel van een basisnoodpakket, zoals op www.nederlandveilig.nl staat omschreven. Hoe hoog dat bedrag is, is afhankelijk van uw huishoudensamenstelling en het noodrantsoen dat u in huis hebt. Het Nibud adviseert uit te rekenen hoeveel u gemiddeld per dag uitgeeft en op basis daarvan een bedrag te bepalen waarmee u minimaal twee dagen kunt overbruggen. Voor een gezin met twee kinderen en een modaal inkomen zal het bedrag al snel op minimaal 50 euro komen.
- Zorg dat u altijd contant geld bij u hebt als u onderweg bent. Het bedrag is ook hier afhankelijk van uw behoeften en reisvorm. Voor automobilisten is het handig om in noodsituaties de benzine contant te kunnen afrekenen.
- Hebt u meer dan 100.000 euro spaargeld? Spreid dan uw geld over verschillende banken. Ook is het slim om bij twee verschillende banken een pinpas te hebben waarmee u kunt betalen. Dit is vooral handig als u tijdelijk bij de ene bank niet kunt betalen.
- Download minimaal een keer per maand uw rekeningoverzichten en bewaar ze op uw harde schijf. Zo kunt u altijd aantonen wanneer u wat hebt betaald en hoeveel geld u bezit.
- Houd uw administratie op orde en check wekelijks uw afschrijvingen zodat u direct aan de bel kunt trekken, mocht uw rekening worden misbruikt door criminelen.Bron: www.nibud.nl