Dark Mode On / Off

Coronacrisis zorgt voor toenemende vraag elektrische fietsen

De e-bike is bezig aan een flinke opmars. Bijna de helft van alle verkochte fietsen was in 2020 een e-bike. In totaal werden er bijna 1,1 miljoen fietsen verkocht, waarvan er 547.000 elektrische fietsen over de toonbank gingen. Dat is ruim 30 procent meer dan in 2019. Wat is de belangrijkste oorzaak van deze toename en wat is de verwachting voor 2021?

Ruim 50 procent verkochte fietsen is e-bike

Vanwege het coronavirus vullen Nederlanders hun vrije tijd noodgedwongen anders in. We trekken er massaal op uit om van de natuur te genieten. Wandelen en fietsen hebben dan de voorkeur. Dat is waarschijnlijk ook de belangrijkste reden dat er zoveel fietsen zijn verkocht. Sinds 2011 zijn er in één jaar tijd niet zoveel fietsen verkocht. Dat blijkt uit de cijfers van onderzoeksbureau GfK in opdracht van RAI Vereniging en BOVAG. Waar vorig jaar ruim 50 procent van alle verkochte fietsen een e-bike was, was tien jaar geleden slechts 15 procent van alle verkochte fietsen een elektrisch model. Onder senioren is de elektrische fiets al langer ingeburgerd voor recreatieve doeleinden. Fietsen houdt je hersenen actief en je ledematen soepel.

Ruim 2250 euro voor een elektrische fiets

Een e-bike is wel een stuk duurder dan een gewone fiets. De gemiddelde prijs van een e-bike lag in 2020 op ruim 2250 euro. Eerder lieten we al weten dat de Stella Morena MDB F1 is uitgeroepen tot de e-bike van 2021. Deze fiets kost € 3289,-. Ook de gemiddelde prijs van een normale fiets steeg naar 1500 euro, een toename van zo’n 20 procent. Vanwege dit prijskaartje doen mensen er goed aan om hun e-bike goed te verzekeren. Zo gaan ze met een gerust gevoel de weg op.

Coronacrisis zorgt voor toenemende vraag elektrische fietsenDoor de groeiende vraag liepen de wachttijden voor e-bikes en fietsonderdelen op tot zes maanden. Vanwege de coronapandemie zijn veel fabrieken in Azië enige tijd gesloten geweest. Hierdoor is er een achterstand ontstaan. Vooral voor accu’s is er op dit moment een langere levertijd. Naar verwachting zal dit probleem nog wel even aanhouden. Ook zaken als het vastlopen van het containerschip Ever Given hebben invloed, aangezien veel onderdelen met containerschepen vervoerd worden.

1,2 miljoen verkochte e-bikes in 2021?

Ruim 9 procent van de Nederlanders verwacht binnen één jaar een e-bike aan te schaffen. Dat blijkt uit een grootschalige enquête van Multiscope onder 6.400 Nederlanders. Naar verwachting zullen er in 2021 ruim 1.200.000 e-bikes verkocht worden. De meeste mensen gaan de e-bike gebruiken voor voor woon-werkverkeer. Het gemak is de belangrijkste reden om een e-bike aan te willen schaffen (51 procent). Gezien de schaarste op de markt wordt iedereen die overweegt om in de komende maanden een fiets te kopen, geadviseerd deze nu al te bestellen.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen