Dark Mode On / Off

Corsica – Ile de Beaute

de schoonheid van corsica

Corsica een Frans eiland ten noorden van het Italiaanse eiland Sardinië. Het is een bijzonder aantrekkelijk eiland en velen hebben hun hart aan dit eiland van de schoonheid verpand. Niet voor niets wordt Corsica Ile de Beauté genoemd. Hoewel elke beschrijving gepoogd is te mislukken in vergelijking met de echte schoonheid toch een poging.De natuurlijke schoonheden van Corsica zijn vooral terug te vinden in de diversiteit. Men noemt Corsica ook weleens “Frankrijk in het klein”. Bezoek in plaats van de krijtrotsen van Normandië eens die van Bonifacio in het uiterste zuiden van Corsica; al waar je staande op de citadel ook nog eens een prachtig overzicht hebt over de kleinere eilandjes en de kustlijn van Sardinië. Of de rode rotspartijen en gebergte van de Provence en Luberon, ook die vinden we terug in omgeving van o.a. Porto alwaar het UNESCO wereldnatuurreservaatScandola ligt. Werkelijk adembenemend mooi. En zo kan ik doorgaan: het alpenachtige gebergte dat we terug kunnen vinden in het hart van Corsica, maar ook de prachtige stranden die dan weer aan de Riviëra doen denken aan de oostkust vooral rond Porto Vecchio en de Biaritz achtige zee weer juist aan de golf van Valinco….

Een zee waar dolfijnen zwemmen en als het meezit je op een boottocht de walvissen kunt treffen.Alle adventure-achtige sporten kunnen worden beoefend op dit eiland. De zee, die dan weer geheel vlak voor waterskiën geschikt is en dan weer woest voor kitesurfen. De onderwaterpracht van de Middellandse zee die tijdens het snorkelen en duiken is te zien, kun je afwisselen met bezoekjes aan de kloven en dalen met de snelstromende beken die geschikt zijn voor canyoning en raften of de steile wanden voor het klimmen en abseilen. Immers zee en gebergte liggen slechts hooguit een 10-tal km uit elkaar.Als er dan wordt gevraagd waar je het beste naar toe kunt gaan, dan staan sommige mensen direct met hun antwoord klaar… daarheen, of daar… ik weet het dan gewoon niet…. Het is overal mooi… de citadellen van Corte, Ajaccio (=hoofdstad) Bonifacio en Calvi, het prachtige achterland van Balagne, de bergstadjes Vizavone en Zonza….. het geschiedkundige Filitosa, de vele watervallen, Genuese torens en bruggen , de westkust of de oostkust….Ja, de oostkust of de westkust die verschillen nogal van elkaar. De oostkust is wat vlakker, kent een lange weg van Noord(Bastia) – Zuid (Bonifacio), die maximaal 5 km uit de kust loopt. Deze weg is vlot te berijden, zodat je snel naar de stranden van Porto Vecchio kunt rijden of de kastanje achtige bossen rond San Nicolao. Of naar de watervallen die op een paar km afstand landinwaarts van deze N198 te vinden zijn.

Dit in tegenstelling tot de westkust waar elke weg hemelsbreed veel korter is dan de werkelijkheid met al zijn bochtjes en vergezichten. Weggetjes die met name voor campers en grotere caravans nog wel eens voor halsbrekende toeren zorgen. En kun je aardig met de motor sturen, dan zijn dit ook wel prachtige wegen voor de ervaren motorrijders. En dat zelfde geldt natuurlijk voor fietsers….. zonder conditie hoef je je fiets niet mee te nemen naar Corsica. Graag noem ik de GR20 nog even: de Grand Randonee 20, de mooiste onder de lange afstandwandelingen, die je zonder gedegen voorbereiding echt niet kunt lopen, maar met de juiste expertise de mooiste schijnt te zijn. Overigens zijn er meerdere lange afstands wandelingen!

Vervoer naar Corsica.
Als je naar een eiland op vakantie gaat is het onvermijdelijk dat je of het vliegtuig neemt OF de boot.
Vliegen.
Wat betreft het vliegtuig: sommige mensen zijn in de waan dat een eiland als Corsica geen vliegveld heeft. Wel, het eiland heeft 4 grote vliegvelden en een paar kleinere sportvliegveldjes. De grote vliegvelden liggen bij Bastia, Calvi, Ajaccio en Figari in het zuiden.
Veerdiensten.
Er zijn 3 grote veerdienstmaatschappijen die varen op de vele Corsica-havens. Ze vertrekken vanuit Franse en Italiaanse havenplaatsen. De 3 maatschappijen zijn Corsica Ferries, Moby Lines en SNCM. Via hun website kun je de overtocht boeken. Je krijgt dan een e-mail en met die e-mail wapper je op het parkeerterrein en je kunt de boot op……. als je voor de eerste keer gaat dan denk je: kan dat allemaal op zo’n boot wat hier op het parkeerterrein staat? Het schijnt met gemak te kunnen, ook de campers, de dubbelassers en de grote bussen.
Vervoer op Corsica.
De wegen op Corsica zijn behoorlijk verbeterd. Mocht je de verhalen kennen van smalle weggetjes met ravijnen aan de zijkant…. Ja, zeker die zijn er ook nog. Maar veel, heel veel wegen zijn verbeterd en veiliger geworden. Snelwegen kent het eiland niet. Als je van de boot in Bastia aankomt, dan heb je nog wel een stukje snelle weg, dat wil zeggen ook stukken tweebaansweg, maar veel harder dan 90 wordt ook daar niet gereden. Overigens voor deCAMPERS opgelet: als je van de boot komt in Bastia, dan ben je geneigd om de “stroom”auto’s te volgen en dan ga je mee het eerste beste tunneltje in en dan …, sta jij vast tegen het dak van de tunnel en de auto’s rijden rustig verder, behalve die achter je staan te toeteren……

Op de kaart van Corsica zie je heel duidelijk de hoofdwegen lopen. Toch is de weg van Bastia naar Bonifacio (de N198) een andere dan de rest van de hoofdwegen. De N198 is redelijk vlak, goed door te rijden en veel stukken kan er 90 gereden worden. Dat is bij de andere hoofdwegen wel anders: hier is het vaak draaien en keren met steile stukken. Voor een auto met caravan prima te doen als je tenminste een beetje ervaren bent. Grotere caravanners zullen een stevige auto er voor moeten hebben! De kleinere wegen kunnen nog veel steiler zijn met veel, heel veel bochten, ravijnen aan de ene kant, overhangende berghellingen aan de andere kant.

Er is een trein, die de status van boemeltrein past. Vooral tussen Calvi en Ille Rousse is het een speciaal treintje. Voor motorrijders geldt hetzelfde als de andere voertuigen: je moet wel een beetje ervaring hebben! En voor fietsers geldt daar nog bovenop: een beregoede conditie!

Eén van de mooiste manieren om jezelf te vervoeren over Corsica is de benenwagen….

Er zijn vele lange en korte wandelingen. Overbekend onder wandelaars zijn de Mare e Monti en De Mare e Mare. Nog bekender de GR20. Deze meerdaagse wandeltochten (hiking) is werkelijk fantastisch.

Een andere manier om je nog in en om Corsica te vervoeren is natuurlijk de boot. Vele jachten varen van haven naar haven en verkennen vanuit deze stadjes het (bergachtige) achterland. Een typisch dorpje dat alleen via het water te bereiken is, is Girolata nabij Scandola. Maar de mooiste havenstadjes zijn toch wel Bonifacio en Calvi. Ieder geheel op zijn eigenwijze…..

Campings heb je in overvloed: ruim 230 . Ik heb alle campings in een Excelspreadsheet gezet met een “filter”. Dat klinkt misschien ingewikkeld, maar dat is het niet: je selecteert een plaats of streek en vervolgens rollen daar alle campings uit. Ook heb ik op de kaart van Corsica aangegeven waar alle campings zich bevinden: van kleine natuur /boerderijcampings tot de grote familiecampings. Terrassencampings, strandcampings, campings aan (snelstromende) beken en riviertjes met rotsen waar je af kunt springen, campings met en zonder zwembad, disco, animatie en sportactiviteiten.

Overigens zijn die grote familiecampings niet zo gigantisch als aan de Spaanse Costa’s. Ook is het zo dat er weinig campings (eigenlijk geen) zijn waar jongeren hun gehele vakantie bezig zijn met roes-uitslapen/kratjes-op-elkaar-stapelen . Ja, jongeren zijn er zat, en die lusten ook best een biertje, maar over het algemeen zijn het ook sportieve jongeren die sporten en adventure willen combineren met uitgaan, strand en luieren: Corsica is er ideaal voor! Het niet voor niks dat er in Calvi een camping is die door jongerenreisorganisaties wordt geboekt voor jongerenreizen: disco’s, gezellige stadjes, vliegveld, veerdiensten, adventure-sporten, watersporten en strand in overvloed!

Uiteraard is het ook mogelijk om één van de vele huizen die verhuurd worden op Corsica te boeken. Er zijn zowel nieuwe, als heel oude huizen te huur. In parken, maar ook gewoon losstaand in dorpjes of in de natuur, met en zonder zwembad, haven of wat je maar wilt…..Op parken bevinden zich vaak allerlei vormen van huisjes, chalets, caravans enz…. soms gecombineerd op een camping.

Voor de GR20 en andere lange afstandwandelingen zijn er eenvoudige onderkomens om de nacht door te brengen. Ook is het daar vaak mogelijk om een tentje op te zetten. Je kunt natuurlijk ook verblijven op je boot, de vele gezellige havens zorgen voor een prima vakantie.

Tijdens je verblijf kun je heerlijk genieten van alles wat een vakantie leuk kan maken:
* rustig lezen in een strandstoel voor je tentje, op je balkonnetje of in de natuur* zandkastelen bouwen, beach- en volleyballen, luieren en spelen in de golven op de mooie stranden.* stenen stapelen in de beek of van rotsen afspringen in de rivier* dansen in de disco en bezoeken van gezellige strandtentjes* hiking en lange afstandswandelingen maken* paardrijden (er worden speciale paardrijdkampen georganiseerd!)* golfen op o.a. een prachtige 18 holes golfbaan Sperone nabij Bonifacio* adventure sporten beoefenen als raften, canyoning, klimmen, hanggliding, ULM en parachutespringen, mountainbiken/fietsen* watersporten zoals (zee-)kanoën, jetski, zeilen, kite-, wind- en gewoon surfen,* onderwatersporten als duiken en snorkelen.* wandelen, joggen of gewoon slenteren in natuur, dorpje of stadje* bezoeken van musea, oude (megalithische) plaatsen, vestingen en citadels, Genuese torens en bruggen.* en zelfs wintersporten!

Naturistisch verblijven. Dat kan ook. Aan de oostkust zijn een paar erg mooie campings. Aan de westkust zijn de gelegenheden wat minder bekend. Graag laat ik je hiervoor naar deze site surfen: http://home.wanadoo.nl/irpp/

Ik hoop dat ik een aardig idee heb gegeven van wat Corsica te bieden heeft.

Tot een andere keer.

Wilbert
Meer info: www.corsica-info.nl

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen