Dark Mode On / Off

Cruise control uitschakelen bij slecht weer!

Gebruik van cruise control kan in de winter onveilig zijn

Veel auto’s hebben tegenwoordig de beschikking over cruise control. Cruise control is erg handig, maar in de winter kan het gebruik van cruise control juist erg gevaarlijk worden.

Bij droog en mooi weer is rijden met de cruise control aan erg handig. Het gebruik houdt de snelheid constant en zelf hoef je enkel te sturen. Bij het aanraken van de rem schakelt het systeem direct weer uit. Tevens werkt het ook nog eens brandstofbesparend.

Bij neerslag, zoals regen of sneeuw maar ook bij vorst kan het gebeuren dat de banden een moment het contact verliezen met het wegdek. De cruise control wil echter blijven proberen de snelheid op peil te houden door automatisch flink gas bij te geven. En dit kan dan kan tot zeer gevaarlijke toestanden leiden.

Deskundigen pleiten voor het aanbrengen van een waarschuwingssysteem, die de chauffeur herinnert aan het mogelijke gevaar van cruise control. Sommige fabrikanten, zoals Toyota, hebben cruise control gelinkt aan de ruitenwissers. Als deze worden ingeschakeld, wordt de cruise control vanzelf uitgeschakeld.

Wie trouwens toch begint te slippen bij slecht weer, kan het beste de koppeling intrappen of de versnellingsbak in zijn vrij zetten.

Bron: Gazet van Antwerpen

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.