Dark Mode On / Off

Verhuizen en uw huisdier

Huisdieren voelen aan als er bv. een verhuizing zit aan te komen

Dieren voelen heel snel aan wanneer hun baasjes nerveus zijn. Zo ook, wanneer er een verhuizing zit aan te komen. Verhuizen gaat vaak gepaard met veel stress en dat geldt ook voor onze huisdieren. Wat is er tegen te doen dat niet ook onze huisdieren in paniek raken? Voor kleine dieren zoals een hamster, konijn of vissen valt het vaak wel mee. Ga je over ver verhuizen, b.v naar het buitenland, doe de hamster of konijn dan in zijn eigen hok. Zorg natuurlijk voor voldoende zuurstof, eten en drinken. Bij de hamster is het wel verstandig om een doek over de kooi te doen, zodat hij niet uit zijn dagritme komt. Dit is toch wel verstandig want hierdoor komt het dier meer tot rust.

Voor katten en honden is het wat lastiger. Deze hebben in huis hun eigen plek en die raken ze nu kwijt. Het is verstandig om hen een paar dagen voor de verhuizing apart te zetten in bijvoorbeeld een logeerkamer. Zet hier ook het voer, drinken en de kattebak neer. Ook handig is het om er een doos neer te zetten waar ze in kunnen schuilen. Zet hier ook alvast de reismand neer waar ze tijdens de verhuizing in moeten. Op deze manier kan de poes er vast aan wennen en zeker als je er een paar snoepjes in gooit. Hou op het nieuwe adres de poes wel enkele dagen binnenshuis om te wennen. Van katten is bekend dat ze wel eens teruglopen naar hun oude huis. Stop ze daarom op het nieuwe woonadres twee nachten en een dag in het donker.

Met voldoende voedsel, water, een schone kattebak en een lekkere slaapplek uiteraard. Hierdoor raken ze het richtingsgevoel kwijt en zullen ze niet teruglopen. Niet gaan kijken, en zeker niet als het licht is. Je kunt ze een middeltje geven zodat ze niet bang worden. Feliway, helpt ze een veilig en vertrouwd te geven. Hiervan is ook een apparaatje dat in het stopcontact kan en werkt als verdamper. Door de geur die dit verspreidt voelen ze zich snel thuis en het werkt ook goed, als in het huis al eerder katten hebben gewoond. Door dit middel gaan ze niet overal in huis d.m.v. sproeien, hun geur achter laten.

Verhuizen is voor de hond zelden een probleem. Hij geeft meer om de baas dan om de woonomgeving. Op de verhuisdag kun je beter een oppas voor hem regelen en in de nieuwe woonomgeving, die ook voor de hond vreemd is, hou je hem de eerste tijd aan de lijn.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.