Dark Mode On / Off

De Chinese muur

Chinese muur | Eén van de grootste wonderen

Chinese muur | Eén van de grootste wonderen uit de geschiedenis van de wereld

Het beroemdste bouwwerk in China is de Chinese muur, ook wel Grote muur geheten. Deze loopt van de zee, bij Shanhaiguan in de oostelijke provincie Hebei, tot aan Jiayuguan in Gobiwoestijn, in de westelijke provincie Gansu.

Hoe lang de muur is, is niet precies vast te stellen. De muur is ook geen aaneengesloten bouwwerk. De gemiddelde afmetingen van de muur zijn: een hoogte van 7-8 meter, een dikte van 6,5 meter aan de basis en meer dan 5 meter bovenop.

De Chinese muur is een van de grootste wonderen uit de geschiedenis van de wereld. Net als Rome is de Muur niet op één dag gebouwd. De oudste muur dateert van de 7e eeuw v.Chr., in de periode die bekend staat als de ’Lente en Herfst Periode’. De laatste hand aan de muur werd gelegd rond 1500, ten tijde van de Ming-dynastie. Er werd tien jaar aan de Muur gewerkt. Honderdduizenden jonge mannen werden gedwongen aan de constructie mee te werken. Sommigen schattingen zeggen dat wel 1 miljoen mannen zijn gestorven. De Muur is op diverse plaatsen gerestaureerd. De meeste toeristen bezoeken de Muur vanuit Beijing.

Vanuit Beijing zijn op vier plaatsen (merendeels) gerestaureerde stukken muur te bezichtigen. De grote muur is nooit in z’n geheel ontdekt. Zijn lengte en koers is niet goed in kaart gebracht. Met de recente lucht en satellietfoto’s wordt het werk een stuk makkelijker gemaakt. De gehele muur met z’n verlengingen komen samen op meer dan 6400 km (in Chinese metingen: 12000 li; 1 li is ongeveer een halve km). Daarom betekent het Chinese woord voor de grote muur, ’de muur van 10.000 li ’.

Vanaf 1 december 2006 is het verboden om nog op de muur te schrijven of om er bomen op te planten. Ook mag er niet langer met voertuigen op gereden worden. De Chinese regering wil nu graag precies weten hoe lang de muur is en laat dit door een team van wetenschappers na meten. Archeologen en luchtfoto’s moeten hierbij helpen. In 2008 maakt de regering bekend hoe lang de Chinese muur volgens de laatste berekeningen is.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.