Dark Mode On / Off

Oppassen leidt soms tot spanningen

Oppassen op kleinkinderen

Oppassen op kleinkinderen | Maak eerst goede en duidelijke afspraken

Als oppas oma- of opa fungeren is voor de ouders van de  kinderen vaak een uitkomst. Ze hoeven niet op zoek naar een au-pair of een crèche en ze weten dat ze de kinderen op een vertrouwd adres achterlaten. Toch kan het ’ vast’  oppassen, bijvoorbeeld twee dagen in de week, ook leiden tot spanningen tussen opa en oma enerzijds en de ouders van de kinderen anderzijds.

Dat ’s morgens onverwachts om één minuut over acht wordt gebeld of oma ook deze dag kan oppassen kan ook voor de grootouders wel eens slecht uitkomen. Vaak verwachten de kinderen dat je altijd prompt zult klaar staan en begrijpen ze niet dat je ook nog een eigen leven leidt.

Het kan ook zijn dat grootouders zich, ondanks dat ze zich er zo op verheugden, misschien te veel hooi op de vork hebben genomen, door zich gretig aan te bieden als oppas. Onenigheid kan overal door ontstaan en veel spanningen teweeg brengen in de familierelatie. Vindt oma, laat de baby maar rustig een poosje huilen tot het zijn tijd is,  terwijl de ouders van het kind willen dat je direct klaar staat als de baby huilt. Strak opgestelde dagschema’s die oma mee krijgt, maar daar echt niet op zit te wachten, kan leiden tot veel frustratie.

Belangrijk is het maken van afspraken vooraf. Iedereen moet duidelijk zijn grenzen kunnen aangeven. Hoe moet er worden opgepast en hoe vaak? Of is het alleen nodig in noodgevallen. Ook ben je geen onwillige oma als je er niet om staat te springen om twee of drie dagen per week op te passen. Er zijn over familiebanden vele boeken verkrijgbaar.

Wellicht is een interessante uitgave die van, familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt. Het boek ’ De Liefdesladder’ gaat over familiebanden.  (uitgeverij Archipel)

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.