Dark Mode On / Off

De fiscale gevolgen van een lening 

gevolgen van geld lenen

Het hebben of afsluiten van een lening kan fiscale voordelen met zich meebrengen

Met de lage rentestand wordt word de drempel om een lening af te sluiten steeds lager. Spaargeld levert immers weinig meer op en voordelig lenen is makkelijker geworden dan ooit. Dit is erg gunstig als je bijvoorbeeld je woning wilt verbouwen, wilt investeren in vastgoed of als je simpelweg een nieuwe auto wilt kopen. Ook zijn er fiscale gevolgen van een lening die in sommige gevallen gunstig kunnen uitpakken. Hieronder leggen we uit hoe dit werkt en waar je rekening mee moet houden.

Invloed op eigen vermogen

In Nederland moet je belasting betalen over het eigen vermogen. In 2020 bedraagt het heffingsvrije vermogen voor alleenstaanden €30.846 en voor stellen staat dit bedrag op €61.692. Is het eigen vermogen groter dan dit bedrag dan wordt er belasting over berekend in box 3. Niet iedereen die een voordelige lening afsluit is zich ervan bewust dat deze lening wellicht een gunstige invloed kan hebben op de belastingaanslag. Leningen die niet voor een woning of een verbouwing worden gebruikt mogen namelijk afgetrokken worden van het eigen vermogen, waardoor de berekende belasting in box 3 flink lager kan uitvallen. Leningen die afgesloten zijn voor het kopen of verbouwen van een woning mogen niet meegerekend worden, deze bedragen worden namelijk al verrekend in box 1.

Eigen vermogen berekenen

Om de invloed van je lening op het eigen vermogen te berekenen moeten we rekening houden met de schulddrempel. Schulden onder deze schulddrempel worden niet meegerekend bij de belastingaanslag en hebben dus geen invloed op het eigen vermogen. In 2020 staat de schulddrempel voor alleenstaanden op €3.100,-. Stel je nu eens voor dat je €40.000 aan eigen vermogen hebt. Dit zou betekenen dat je over het bedrag boven de €30.846 (in dit geval dus €8.154) belasting zou moeten betalen. Als je echter ook een lening hebt van bijvoorbeeld €10.000 dan mag je het deel bóven de schulddrempel (in dit geval €6.900) aftrekken van het eigen vermogen. Met dit rekenvoorbeeld zou dit betekenen dat je over slechts €1.254 belasting hoeft te betalen in box 3 in plaats van over €8.154.

Geld lenen kost geld

Het hebben of afsluiten van een lening kan dus fiscale voordelen met zich meebrengen. Dit geldt echter alleen als de te betalen rente over de lening erg laag is. Is de te betalen rente hoger dan de te betalen belasting, dan is het wellicht verstandiger om het eigen vermogen aan te spreken in plaats van een lening af te sluiten. Geld lenen kost immers altijd geld!

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen