Dark Mode On / Off

Middenin dorp De Lutte staat een kunstwerk in Brons van De Monchy, voorstellende een Kardoes of Hellehond.

De bron van de dinkel ligt bij het plaatsje Holtwick in Duitsland. De rivier stroomt bij Losser ons land binnen, loopt via De Lutte, Denekamp naar het kanaal Almelo – Nordhorn, duikt daaronder door en komt via Lattrop, Ootmarsum uiteindelijk bij Nordhorn in de Vechte.

Er stromen verschillende beekjes in de dinkel zoals bij Holtwick de Holtwickerbeek en bij Legden de Mhlenbach. Later een zijbeek bij de buurtschap Wehr, iets ten zuiden van Dstermolen, en op Twentse bodem is de Ruenbergerbeek, die in de streek tussen Nienberg en Metelen in het Munsterland ontstaat, de eerste die haar water dicht bij Losser aan de Dinkel toevoegt.

Bij Losserse zand, komt nog een smaller zijstroompje, de Ravenhorsterbeek in de Dinkel. Voorts behoort het gehele Bentheimerwoud bijna 1200 hectaren groot – tot het stroomgebied van de Dinkel.

De bodem van dit bos bestaat uit oude blauw-zwarte Wealdenleem, mergels en schalies uit het Benedenste Krijt, 150 meter dik. De grond kan betrekkelijk weinig regenwater opnemen, zodat het bos vele stagnerende poelen en drassige kommen telt. Weinig verdampt er onder het zware loverdak van eiken, haagbeuken en naaldhout, en het vocht dat niet vervliegt bepaalt het aanzien van de vele waterloopjes die het uitgestrekte bos telt. Samen vormen die water aderen de Rammelbeek, die ten noord -oosten van Denekamp tot taak heeft, Hannover van Overijssel te scheiden, en in de boerschap Lattrop in de Dinkel stroomt.

Middenin dorp De Lutte staat een kunstwerk in Brons van De Monchy, voorstellende een Kardoes of Hellehond. De Kardoeshond stond vroeger bij de boeren te De Lutte algemeen bekend als spookdier. Er waren in die tijd maar weinigen die het waagden in deze streek als de schemering viel nog naar buiten te gaan. Hij werd vaak gezien bij het Duivendal en de Paasberg. Ook zag men hem wel op andere plaatsen. Men sprak van “de verkeerde hond” of “Wodanshelper” of “Helhond” Volgens de Germaanse mythologie vergezelden blaffende honden Wodan en Holda op hun Wilde Jacht d.i. een nachtelijke rit door het luchtruim. De Kardoeshond was gewijd aan Wodan en Holda. Hij kondigde voor een woning de dood of een ongeluk aan en werd ook op begraafplaatsen gezien. Hij stond kennelijk in verband met de dood.

Kijk eens rond in het park Erve Kraesgenberg

Het al meer dan 500 jaar bestaande erf Kraesgenberg maakte deel uit van een reeks oude boerderijen in de nabijheid van de Dinkel…….De fraaie historische accommodatie doet dienst als park dat voor het publiek is opengesteld, als cultuurpark en als evenemententerrein. Verantwoordelijkheid daarvoor ligt bij de stichting Erve Kraesgenberg.

Er zijn ook nog plannen om op de huidige plek van de berging c.q. werkplaats een graanmolen te bouwen.

Erve Kreasgenberg is al meer dan 500 jaar een boerderijcomplex dat voor het eerst in 1475 genoemd werd in het schattingsregister van twente. In de loop der eeuwen wisselde het meermalen van eigenaar hoewel er altijd wel een Kreasgenberg in het spel was. Deze familie kreeg het erve in 1903 definitief in zijn bezit. Thans is het een mooi park waarin een aantal karakteristieke boerderijen uit de omgeving opnieuw zijn opgebouwd. Er vinden bijeenkomsten, tentoonstellingen plaats en u kunt er ook trouwen…………. Er wordt info en documentatie verstrekt, en er is een terras met consumpties. De eerste zaterdag van de zomermaanden wordt er brood gebakken en verkocht in de bakspieker.

Arboretum Poort-Bulten

Aan de Losserse straat van De Lutte naar Losser bevindt zich vlak over de spoorwegovergang de botanische tuin Poort Bulten. Een park van 19 ha waarvan ca 10 ha wordt ingenomen door het arboretum. De rest van het terrein bestaat uit een uniek poelenlandschap en bos. Het arboretum is een fraai park met daarin ca 2500 bomen en heesters, verdeeld over 1000 verschillende soorten. Bordjes bij elke boom of heester geven uitleg over de naam en de soort.

Het park bestaat al bijna honderd jaar, het is het gehele jaar geopend, er is een informatiecentrum, waarin regelmatig interessante tentoonstellingen worden gehouden, en de toegang is gratis.

Bezienswaardigheden:

  • Loshoes Jan Wesselinkhoes,
  • museumboerderij
  • Klompenmakerij Koop
  • Galerie Atelier t Oale Schpke,
  • prachtige collectie olieverfschilderijen
  • R.K Kerk St. Plechelmuskerk
  • Bron: vvvdelutte.nl
Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.