Dark Mode On / Off

De voor- en nadelen van een overlijdensrisicoverzekering

overlijdensrisicoverzekering

Nederlanders kunnen zich voor van alles en nog wat verzekeren. Sommige verzekeringen zijn verplicht. Zo is iedereen vanaf 18 jaar verplicht om een zorgverzekering af te sluiten en moet iedereen met een koophuis een opstalverzekering afsluiten. Over een overlijdensrisicoverzekering  (ORV) bestaat de nodige onduidelijkheid. Voordat je deze verzekering afsluit, wil je daarom eerst antwoord op de vraag ‘is een overlijdensrisicoverzekering verplicht?’ Tot januari 2018 was dit het geval bij hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie, maar tegenwoordig is dit niet langer het geval. Toch kan het wel degelijk interessant zijn om een ORV af te sluiten. Twijfel je nog? In deze tekst zetten wij de voor- en nadelen van een overlijdensrisicoverzekering op een rijtje.

Voordeel: nabestaanden hoeven niet te verhuizen

Dit eerste voordeel is wat ons betreft ook direct de grootste. Wanneer één van de kostwinners van een gezin overlijdt, kan een nabestaande de hypotheek of huur mogelijk niet meer dragen. Met een overlijdensrisicoverzekering voorkom je dit. Nabestaanden krijgen namelijk eenmalig een bedrag uitgekeerd als je binnen de looptijd van de verzekering overlijdt. Zij kunnen dit geldt onder meer gebruiken om (een deel van) de hypotheek af te lossen, zodat de maandlasten dalen. Het geld kan ook gebruikt worden om de huur te betalen. Heb je een ORV afgesloten? Dan hoeven nabestaanden doorgaans niet te verhuizen.

Voordeel: kinderen bouwen geen (grote) studieschuld op

Sommige mensen denken dat de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering alleen gebruikt mag worden voor de hypotheek of huur, maar dat is niet het geval. Jouw nabestaanden bepalen namelijk helemaal zelf waar zij het geld voor gebruiken. In de praktijk zien we vaak dat de uitkering deels besteed wordt aan de studie van kinderen. Zij hoeven hierdoor geen geld te lenen om de studie te kunnen volgen die hun voorkeur heeft, waardoor ze geen (grote) studieschuld opbouwen.

Nadeel: overlijdensrisicoverzekering kost geld

Naast voordelen zitten er ook nadelen aan een overlijdensrisicoverzekering. De kosten zijn in onze ogen het grootste nadeel. Wie een ORV afsluit, draagt hier namelijk iedere maand premie voor af. Wanneer je al op jonge leeftijd een overlijdensrisicoverzekering afsluit, betaal je vaak maar een paar euro per maand. Op oudere leeftijd ligt de premie vaak een stuk hoger. Naast de leeftijd zijn er nog meer factoren die de prijs beïnvloeden. Het verzekerde bedrag en de looptijd zijn de belangrijkste. Verzeker je een groot bedrag en kies je voor een lange looptijd? Dan betaal je aanzienlijk meer dan wanneer je een laag bedrag verzekert en voor een korte(re) looptijd kiest.

Nadeel: je hebt een gezondheidsverklaring nodig

Een tweede nadeel is dat je een gezondheidsverklaring voor een overlijdensrisicoverzekering nodig hebt. Laat je hierdoor niet weerhouden een ORV af te sluiten, want in negen van de tien gevallen hoef je alleen maar wat vragen over jouw gezondheid te beantwoorden. Bij de meeste verzekeraars kan dit online. Wil je een groot bedrag verzekeren? Dan kan een verzekeraar van je verlangen dat je een medische keuring ondergaat. Op basis van een gezondheidsverklaring kan een verzekeraar jouw aanvraag voor een overlijdensrisicoverzekering weigeren. Dit doen zij overigens alleen als ze het risico van acceptatie te groot vinden.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen