Dark Mode On / Off

Delden – Kasteel Twickel

Euregio Fietsvierdaagse

Vlakbij het Twentse stadje Delden ligt het kasteel Twickel te midden van een prachtig landgoed van 4000 hectare. Het afwisselende landschap bestaat uit zacht glooiende akkers en weilanden, bossen en eeuwenoude eiken, heidevelden en vennen. Daartussen slingeren zich beken en houtwallen.

Op het landgoed bevinden zich zo’n honderdvijftig boerderijen, herkenbaar aan zwart-witte luiken, en andere gebouwen als de watertoren en de houtzagerij. Cultuur en natuur gaan op Twickel harmonieus samen. De zorg voor dit alles berust bij de Stichting Twickel.

Tot 1953 waren kasteel en landgoed familiebezit. De laatste eigenaresse, barones Van Heeckeren van Wassenaer, bracht het landgoed onder in de Stichting Twickel. Voor het kasteel bepaalde zij dat het particulier bewoond moest blijven. De huidige bewoner van het kasteel is haar achterneef Christian zu Castell Rüdenhausen met zijn gezin.

De Stichting Twickel beheert ook de vroegere familiebezittingen bij Brecklenkamp in de gemeente Denekamp en in het aangrenzende Duitse Lage, in Wassenaar, Dieren, Zevenaar, Borculo en Lochem. In totaal beheert de Stichting Twickel zo’n 6300 hectare grond.

De stichting is een onafhankelijke instelling en wordt bestuurd door het ’college van beheer’. De dagelijkse leiding berust bij de rentmeester van Twickel.

De Stichting Twickel wil het publiek zoveel mogelijk laten meegenieten van de natuur en de cultuur die zij voor de volgende generaties bewaart. Zij biedt veel mensen de mogelijkheid om op Twickel te wandelen, te fietsen of paard te rijden.

Binnen de Buitenplaats is het mogelijk de Tuinen , het Park en de Moestuin te bezoeken en verder zijn er op het Landgoed verschillende bezienswaardigheden, waaronder de houtzaagmolen, de Noordmolen, de Oelermolen en de museumboerderij de Wendezoele.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen