Dark Mode On / Off

Een derde heeft last van vliegangst

Een derde heeft last van vliegangst

Vliegangst | Er zijn behandelmethoden die je van de vliegangst af kunnen helpen.

Ongeveer 33% van de Nederlanders heeft op de een of andere manier last van vliegangst. Men gaat nog liever enkele dagen achter het stuur zitten richting het zonnige zuiden dan dat men plaats neemt in het vliegtuig. Waar komt het door? Het kan verschillende oorzaken hebben en is bij iedereen verschillend. De één is bang om neer te storten, de ander heeft hoogtevrees en weer een ander heeft last van opgesloten zitten (claustrofobie).

En dan verschijnt er weer een berichtje in de krant over een vliegtuigongeluk en je vrees om te vliegen is weer eens bevestigd. Toch is de kans op een crash aanzienlijk kleiner dan op een auto ongeluk. Waarschijnlijk heeft het er ook mee te maken dat je je volledig moet overgeven aan de bemanning. Je staat volkomen machteloos en het idee om niet zelf te kunnen ingrijpen maakt je machteloos en bang. Hoogtevrees is ook een veel voorkomende oorzaak bij vliegangst. Zou je al de moed hebben om het vliegtuig in te stappen dan zou je zeker niet aan het raampje willen zitten om eens rustig naar beneden te kijken. Alleen bij het idee al krijg je hartkloppingen en breekt het zweet uit.

Vind je het idee dat je opgesloten zit het ergste dan heb je dus duidelijk last van claustrofobie en zul je waarschijnlijk ook niet graag met de veerboot naar Engeland gaan. Ook in het theater neem je waarschijnlijk liever een zitplaats bij de uitgang dan ergens midden in de zaal.

Toch zijn er behandelmethoden die je van de vliegangst af kunnen helpen. De Stichting Valk is bijvoorbeeld een professionele organisatie met jarenlange ervaring in het bestrijden van vliegangst. Van alle deelnemers die bij de stichting een behandeling hebben gehad durft uiteindelijk 98% nu te vliegen. Dus heb je vliegangst en wil je toch ook wel graag in enkele uren duizenden kilometers overbruggen dan is een cursus misschien niet overbodig. Stichting Valk werkt nauw samen met de luchthaven Schiphol en heeft geen winstoogmerk.

Op de site valk.org vindt je alle informatie om vliegangst overboord te zetten.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen