Dark Mode On / Off

Een herdenkingsmuur maken in je huis

Een herdenkingsmuur maken in je huis

Een dierbare verliezen laat een onbeschrijfelijke leegte na. Mensen in je omgeving proberen je op te beuren. Ze zeggen dat je je verlies een plaatsje moet geven. Doorgaans bedoelen ze dat figuurlijk. Maar je kan het ook letterlijk opvatten. Met een herdenkingsmuur geef je de persoon van wie je afscheid nam een tastbaar eerbetoon in je huis.

Wat is een herdenkingsmuur?

Rouwen draait niet alleen om verdriet om wat je kwijt bent. Het gaat ook om de dankbaarheid om wat ooit was. Tussen je tranen door durf je dat al eens te vergeten. Een herdenkingsmuur versierd met foto’s op canvas van fijne momenten en andere leuke memorabilia herinnert je op sombere dagen aan al het mooie dat de overledene je gaf.

Sinds wanneer maken we herdenkingsmuren?

Al duizenden jaren voor Christus zochten mensen naar manieren om hun verdriet een plaats te geven. De oude Egyptenaren eerden hun doden met rijkelijk versierde graftombes. Deze kleurrijke gravures en afbeeldingen spreken vandaag nog steeds tot onze verbeelding.

De Romeinen reserveerden thuis een speciaal plaatsje waar ze portretten en persoonlijke spulletjes van overleden familieleden bewaarden.

De middeleeuwers zagen het grootser. Ze bouwden indrukwekkende altaren en gedenktekens in kerken om heiligen en martelaren te herdenken.

Sjah Jahan was zo ontroostbaar na de dood van zijn teergeliefde Mumtaz Mahal, dat hij ‘s werelds wonderlijkste graftombe liet ontwerpen. Jaarlijks vergapen miljoenen kijklustigen zich aan de oogverblindende witte pracht van de Taj Mahal in India.

Rouwen en herdenken vandaag

Vandaag gaan we anders met rouw om dan vroeger. Mensen bewaren bijvoorbeeld thuis de urne van overleden familieleden. Anderen dragen dagelijks een stukje as of een haarlokje van een dierbare dicht bij zich in een herinneringssieraad zoals een asring of armband. Tatoeëerders kijken al lang niet meer raar op als je een portret van een overleden vriend of huisdier permanent op je huid wil.

Bepaal de juiste plek in je huis

Met een herinneringsmuur creëer je thuis een uniek plekje waar je de herinnering aan je overleden dierbare koestert.

Sommigen kiezen hiervoor een centrale plaats in de woonkamer. Zo’n opvallende plaats is perfect als je je herinnering met familieleden, vrienden en kennissen wil delen.

Maar misschien gaat het wel om een intiemer verdriet, dat je liever alleen voor jezelf houdt? Dan kies je natuurlijk beter een muur in een persoonlijke ruimte zoals je slaapkamer.

Foto’s uitzoeken voor je herdenkingsmuur

Foto's uitzoeken voor je herdenkingsmuur

Voor de komst van de digitale fotografie wikten mensen hoogst zorgvuldig welk koestermoment een foto verdiende. Fotorolletjes waren tenslotte niet goedkoop, laat staan het ontwikkelen ervan.

Vandaag lopen we rond met wel duizenden foto’s op onze smartphone. Maar hoeveel daarvan zijn werkelijk uniek? Doorgaans zetten mensen enkel hun perfecte plaatjes op Instagram. Je fotoselectie moet geen kunstprijzen of likes winnen.

Kies de foto’s die je doen lachen, vertederen, en terstond terugflitsen naar de dag waarop ze gemaakt waren. Kortom: authentieke kiekjes die een gevoel oproepen.

De afdrukmogelijkheden zijn eindeloos. Denk maar aan retro polaroids, collages van fototegels of foto op canvas.

Door foto’s scrollen van een overleden dierbare is een behoorlijk emotionele opdracht. Vraag daarom of vrienden en familieleden je hierbij willen helpen. Samen door foto’s gaan, werkt tegelijkertijd ook troostend. Iedereen heeft tenslotte wel een persoonlijke herinnering of anekdote bij een welbepaald plaatje.

Gebruik meer dan alleen foto’s

Foto’s zijn de perfecte basis voor je herdenkingsmuur. Vul je fotoselectie vervolgens aan met memorabilia. Denk aan handgeschreven brieven of ansichtkaartjes, persoonlijke sieraden of een ingekaderde liedjestekst.

Bij gespecialiseerde bedrijven kunnen je zelfs een gepersonaliseerde sterrenkaart van de geboortedatum of een ander levensbepalend moment van je dierbare laten afdrukken.

BESTECANVAS.nl was vrijgevig genoeg om mijn volgers een exclusieve EXTRA KORTING van 15% te geven op hun reeds afgeprijsde producten. Gelieve mijn code 50PLUSNL
te gebruiken om uw korting op www.bestecanvas.nl te verzilveren.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.

Aanbevolen artikelen