jaarring vertelt leeftijd boom

Elk jaar krijgt een boom een jaarring erbij

Jaarringen van een boom vertellen geschiedenis

Jaarringen in bomen verraden niet alleen de leeftijd van een boom maar ze schrijven ook geschiedenis. Klimaatveranderingen, groeiomstandigheden, gebruik en toepassingen van houtsoorten het is allemaal opgeslagen in de jaarringen.Je kunt het vergelijken met een unieke streepjescode. Een wetenschapper die in staat is de code te lezen wordt een dendrochronoloog genoemd.

Het principe van de jaarringen is eenvoudig. Elk jaar krijgt een boom vlak onder de schors er een ring nieuw hout bij. De dikte van elke nieuwe ring wordt bepaald door het weer. Bij een droog en koud voorjaar vormt zich een dunne ring. Is het voorjaar daarentegen zonnig en valt er veel regen dan groeit de boom goed en krijg je een brede groeiring.

Een alleenstaande boom groeit sneller dan een boom in een dicht bos, waardoor jaarringen verder uit elkaar liggen.

Hoe ver kun je teruggaan in de tijd aan de hand van de jaarringen?
Bij ons is de eik vrijwel de enige bruikbare soort om te dateren. Een eik kan ongeveer 500 jaar oud worden. Voor nog meer informatie moet je dus op zoek naar ouder hout.

Verder dan tot 10.000 jaar terug kun je niet gaan want in de ijstijd die hier tot 10.000 jaar geleden duurde konden geen eiken meer leven.

Reacties

Nog geen reacties. Waarom begin je de discussie niet?

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *