Dark Mode On / Off

Kopen en betalen via internet

Het op een veilige manier betalen gaat ons steeds beter af.

De eerste helft van 2006 hebben maar liefst vijf miljoen kopers online reizen, boeken, electronica, verzekeringen en dergelijke aangeschaft via internet. Uit onderzoek van de branchevereniging van thuiswinkelorganisaties komt dat neer op 259 euro per persoon.

Het op een veilige manier betalen gaat ons ook steeds beter af en we zijn er minder bang voor geworden. De consumentenbond waarschuwt ons er echter wel voor dat het niet in alle gevallen zeker is dat een artikel ook geleverd wordt of dat de betaling veilig verloopt. Controleer daarom altijd of een webwinkelier betrouwbaar is en als het een Nederlandse webwinkel is of deze dan het logo Thuiswinkelwaarborg voert.

Online betalen kan op drie manieren: direct via het nieuwe betaalsysteem IDEAL, een samenwerking tussen verschillende banken en via je eigen internet bankieren systeem. Een veilig systeem waar de consumentenbond veel van verwacht.

Tweede is het prepaid betalen (vooraf betalen) Je boekt een bedrag naar een tussenrekening, waarmee aankopen gedaan kunnen worden. Hiervoor moet je je aanmelden.

En ten derde de creditcard, vooral internationaal erg populair. Wanneer je je creditcard gegevens moet invullen bij een webwinkel met een beveiligde verbinding, hoeft dat geen probleem te zijn. Een beveiligde webwinkel herken je aan het sleuteltje of het slotje in de statusbalk. Onder voorwaarden is het evenwel mogelijk om een creditcardbetaling tot zes maanden na de betaling ongedaan te maken.

Een product, gekocht bij een Nederlandse webwinkel, valt onder de Wet kopen op afstand. Je hebt zeven werkdagen bedenktijd en kunt het binnen die zeven dagen, zonder opgaaf van reden, retourneren. De verkoper moet binnen dertig dagen het bedrag terugstorten.

Redactie

Redactie

Onze toegewijde redactie bestaat heeft een passie voor het delen van kennis, ervaringen en inzichten die specifiek gericht zijn op deze levensfase. Met diepgaand begrip van de behoeften, interesses en uitdagingen van de vijftigplusgemeenschap, werkt onze redactie nauw samen om artikelen, tips en nieuws te presenteren die inspireren, informeren en verbinden. Van gezondheid en welzijn tot lifestyle en financiën, we streven ernaar om een waardevolle bron te zijn voor iedereen die de volgende hoofdstukken van het leven omarmt.